Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika gostovao je u subotu navečer u Koprivnici. Bilo je to u sklopu završne večeri književnog festivala Galovićeva jesen koja se održala u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić. U svom obraćanju, oštro se osvrnuo na današnje stanje u hrvatskoj književnosti, a posebice književnika.

– Obišao sam mnoge književne manifestacije i mogu to s punom odgovornošću kazati, moramo o tim stvarima razgovarati i sa Ministarstvom i sa svim onima koji mogu tome doprinijeti jer književnik danas ne može živjeti od svoga rada. Situacija je takva da tržište nije dovoljno – rekao je i dodao kako stranica ili kartica teksta koju napiše književnik ima cijenu 30 kuna. Knjigu objaviti može svatko, smatra, ali knjiga postaje tržišna roba, a recentna visoko kvalitetna knjiga ne može računati na to da bude profitabilna. Uvjeren je kako nju mora podržavati upravo Država, Županija ili Grad inače su književnici koji takvu književnost pišu osuđeni pisati za ladicu ili podilaziti jeftinom ukusu i pisati senzacionalizam i ono što se može brzo prodati.

đuro vidmarović

– To su krupne stvari s kojima se suočavama na razini cijele Hrvatske. Galovićeva jesen, primjer je sretne simbioze nekoliko važnih čimbenika upravo za to za što sam govorio. To je podrška društvene zajednice i Županije, Grada i privrednih subjekata te dakako organizacioni okvir, u ovom slučaju Ogranak Društva hrvatskih književnika i kreativni ljudi koji sve to nose – napomenuo je Vidmarović, inače književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesnik i diplomat.

Pohvalio je organizaciju Galovićeve jeseni rekavši kako je to primjer za ostale Ogranke DHK u Hrvatskoj za to kako treba demetropolizirati hrvatska kulturna zbivanja i razvijati, jačati i potencirati upravo književna zbivanja u prostorima gdje za to postoje mogućnosti.

– Hvala Bogu Koprivnica u ovom divnom ambijentu može održavati jednu ovakvu književnu manifestaciju i što je jako važno, što se ovdje dodjeluje Mali Galović. Moramo upravo osjećaj za ljepotu književne riječi i za našu književnu baštinu, a Galović je naša nacionalna vertikala, prenositi na nove naraštaja. Ne smije doći do prekida u prijenosu povijesne memorije i to je velika zasluga organizatora. U ovom trenutku Koprivnica je poetska prijestolnica Hrvatske – zaključio je.

go/prigorski.hr