Izjava dana
down sindrom

U Đurđevcu i Bjelovaru obilježen Međunarodni dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom u Đurđevcu obilježile su brojne udruge i ustanove prigodnim događanjima.

Članovi Udruge Mali princ danas su na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu prolaznicima dijelili edukativne letke, šarene čarapice i uskrsne suvenire koje su izrađivali na svojim kreativnim radionicama.

Na trgu su im se osim brojnih građana pridružili i učnici Odjela za djecu s teškoćama, djelatnici Grada, te gradski vijećnici Marijan Ružman i Katica Blažok. Podršku osobama s Down sindromom pružili su i mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje u slijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj utječe na fizički i mentalni razvoj djeteta. Unatoč godinama istraživanja, razlog nastajanja ovakve pogrešne podjele stanica još uvijek je nepoznat. Prilagodbom načina, metoda i principa rada od najranije dobi djeca s Down sindromom dobivaju priliku i pokazuju daleko veće sposobnosti.

Nakon druženja na trgu posjetili su Gradsku knjižnicu gdje su nastavili druženje uz sok i grickalice.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen je i u Bjelovaru. Peta osnovna škola Bjelovar održala je radionicu povodom obilježavanja Down sindroma, a tom prigodom gimnazijalci su se družili s djecom s Down sindromom.

Damir Špehar/Pixsell
Damir Špehar/Pixsell

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

autocesta promet

Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici kolona je 6 kilometara

Zbog prometnih nesreća na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Buzin i Velika Kosnica u smjeru …

jez

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima unutrašnjosti mjestimice moguća …