Đurđevački gradski vijećnici brzo “prošli” kroz 21 točku dnevnog reda; Gradonačelnik Janči: Prošlogodišnji proračun realiziran je u povijesnom iznosu

15. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Đurđevački gradski vijećnici brzo “prošli” kroz 21 točku dnevnog reda; Gradonačelnik Janči: Prošlogodišnji proračun realiziran je u povijesnom iznosu


U četvrtak je održana 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca, a na kojoj se našao dnevni red od 21 točke. Nešto malo više od 45 minuta trebalo je vijećnicima da apsolviraju točke, a najduže je trajalo donošenje Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Đurđevca za 2020. godinu.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je Proračun za 2020. godinu izvršen s 93.828.000 kuna. -Izvorni prihodi iznose oko 30 milijuna kuna, najveći dio sredstava je ostvaren iz Proračuna institucija RH i EU fondova. To se odnosi na projekte “Zaželi”, “Maslačak za sve”, sanacija opasnih mjesta odnosno izgradnja kružnih tokova, uređenje okoliša Doma kulture, izgradnja nerazvrstanih cesta, izgradnja zgrade Mali princ, opremanje poslovne zone komunalnom infrastrukturom, projekt Kuća osmjeha, uređenje poslovno uprave zgrade u Radićevoj, energetska obnova Doma kulture i projekt Prirodna baština. -pojasnio je gradonačelnik Janči te dodao kako je u stavci komunalne infrastrukture najviše utrošeno na dječja igrališta i rasvjetu u gradu i prigradskim naseljima kao i izgradnja 3 km nogostupa.

IMG_2734

-Stavka izgradnje sortirnice i kompostane je realizirana u iznosu 200 tisuća kuna od planiranih 1,8 milijuna kuna. To se odnosi na projektne dokumentacije, a realizacija se očekuje u ovoj godini. Također važna stavka je i opremanje poslovne zone A sjever u iznosu od milijuna kuna. -kazao je Janči.

IMG_2763

-Prošlogodišnji iznos realiziran je u najvećem iznosu u povijesti grada Đurđevca. Konstantno bilježimo porast realizacije proračuna i to najviše iz stavki EU sredstava. -istaknuo je Janči.

Vijećnik Dejan Kutičić kazao je kako se većina proračuna bazira na uređenju grada. -Moje je mišljenje da se više treba orijentirati na gospodarstvo. Isto tako se malo subvencionira kamata na studentske kredite i mislim da mi kao Grad to moramo bolje pomoći. -kazao je, između ostalog Kutičić.

IMG_2729

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković kazao je kako se takav dojam stiče ako se brojke gledaju selektivno, ali je administracija spremna za sve prijedloge. -Uskoro će kraj godine i radit će se novi proračun i sve ono što će se smatrati da je prioritet bit će ugrađeno u proračun. -kazao je Lacković.

IMG_2749

Potpredsjednik vijeća Rajko Gašparić čestitao je Gradu na transparentnosti, ali smatra da treba voditi računa oko toga da je Đurđevac dosta zadužen po glavi stanovnika, ali i da se dosta sredstava predviđenih za udruge i stručna usavršavanja mahom ne realiziraju.

IMG_2731

Lacković je odgovorio kako je jedno planirati, a drugo je realizacija koja je uvjetovana nizom čimbenika kao što je javna nabava, dobivanje suglasnosti za nabavu, izvršenje, potpise ugovora i sl. -Volio bih također čuti za što se to vi ne bi zadužili. Za kapitalne stvari se Grad smije zadužiti i mi smo daleko ispod donje granice zaduženosti. -objasnio je Lacković.

IMG_2769

Vijećnik Marko Fucak naveo je kako se ne bi smjelo dogoditi kao na primjeru Savjeta mladih, čiji programi nisu realizirani, već Grad mora voditi brigu o mladima.

IMG_2730

Janči i Lacković pojasnili su kako se radi o programima za 2020. godinu koji se mahom nisu realizirali zbog koronavirusa.

Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Đurđevca za 2020. godinu prihvaćen je većinom glasova.

IMG_2724

Facebook Comments