Đurđevačke krovove krasi sve više pijetlova: Grad nastavlja sufinancirati postavu stiliziranog pijevca

13. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Đurđevačke krovove krasi sve više pijetlova: Grad nastavlja sufinancirati postavu stiliziranog pijevca


Pijetao, odnosno picok, simbol je grada Đurđevca što svi znamo iz Legende o Picokima i napada Osmanlija na utvrdu Stari grad.

Prema odluci o komunalnom redu u koju su ugrađene brojne novine vezane uz uređenje i vizualni izgled grada, ugrađena je i mjera koja obuhvaća upravo ovo najpoznatije obilježje Grada Đurđevca. Mnoge kuće na našem području već krasi ovakav stilizirani pijetao, pa tako i našu turističku kućicu koja se nalazi na Trgu sv. Jurja i vinogradarsku klijet u Ulici grada Vukovara.

– Mi smo grad Picoka, a ovo je zapravo turistička mjera po kojoj će Đurđevac postati poznat. Ova odredba odnosi se na vlasnike stambenih i poslovnih objekata na području Grada, a radi se o priznavanju troškova kupnje stiliziranog pijetla odnosno sljemenjaka, u iznosu do 300 kuna. Vlasnik mora podnijeti zahtjev u Grad te priložiti račun uz njega, a isplata se vrši nakon postavljanja istog – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.