Đurđevačke deve po prvi put uživale u odbojci na pijesku

25. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Đurđevačke deve po prvi put uživale u odbojci na pijesku


Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku održalo se na zaista nesvakidašnjem, ali zapravo prirodnom mjestu i okruženju. Ovaj, jedan od najatraktivnijih ovoljetnih turnira u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i grada Đurđevca bio je popunjen natjecateljima do posljednjeg mjesta.
Odbojkaški teren nalazio se podno Starog grada potječe iz 15. stoljeća, a jedna od najstarijih i najpoznatijih sačuvanih nizinska utvrda na prostoru između Save i Drave. Pijesak na kojem su igrali odbojkaši specifičan je Đuređevečki pesek. “Hrvatska Sahara” i “Krvavi peski” nazivi su nastali u narodu ovog kraja kao metafora za nekadašnji saharski izgled i tešku borbu seljaka ratara s pokretnim, “živim” pijeskom koji je zasipao dijelove naselja i poljoprivrednih površina.
Odbojkaše su ovog puta bodrile i pozdravile đurđevačke deve iz mini zoo-a „Hrvatska sahara“. Deve Đurđica, Dina, Tomica i Romeo su svojom umiljatošću i šarmom osvojili već mnoge simpatije te su učestali gosti na mnogobrojnim nacionalnim TV emisijama, a društvo im prave mnoge patuljaste životinjice, koze, ovce, paunovi, konji, ljame, domaće kokice i pijetlovi, vijetnamska svinja i mnogi drugi. Svi oni s velikim su zanimanjem pratili vratolomije nekih od najboljih regionalnih odbojkaša na pijesku.

Finalistice ovog turnira bile su Ivana Ovčina i Ana Šutalo iz Hrvatske te Nina Škarić i Nataša Savović iz Srbije. U muškoj su pak konkurenciji finale igrali Nenad Šormaz iz BiH i Martin Jerčić iz Hrvatske te Aleksandar Gavrilov i Stefan Basta iz Srbije. Među natjecateljima u Đurđevcu su igrale i mlade mame, višestruke prvakinje Hrvatske Ema Prenc i Martina Božić koje su s tribina pratila njihova djeca.

Sam grad Đurđevac je smješten u podravskoj nizini  između dvije prirodno-geografske cjeline, između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave. U podravskoj nizini razlikujemo tri osnovna reljefna elementa: plodne terase, Đurđevečke peske i naplavni nizinski prostor. Na dodiru tih reljefnih cjelina nastao je grad Đurđevac.

Partneri prvenstva su HEP, Podravka, Hrvatski telekom, JANAF, Maistra,  Autowill, Hrvatska Lutrija i Jana.

Posljednji ovogodišnji turnir Prvenstva Hrvatske održat će se na novim odbojkaškim terenima u Vrapču u Zagrebu od 6. do 8. rujna. Za turnir u Zagrebu se mogu prijaviti svi, sve informacije i prijave za turnir možete pronaći na službenoj web stranici www.hos-cvf.hr .
prigorski.hr
Facebook Comments