Đurđevac diže kredit od 12,5 mil. kn za potporu kapitalnim projektima, oporbeni vijećnici izrazili sumnju u otplatu; Lacković: Grad vodi dobro financije i nema bojazni za otplatu kredita

27. veljače 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Đurđevac diže kredit od 12,5 mil. kn za potporu kapitalnim projektima, oporbeni vijećnici izrazili sumnju u otplatu; Lacković: Grad vodi dobro financije i nema bojazni za otplatu kredita


Grad Đurđevac diže kredit od 12,5 milijuna kuna u Erste&Steiermärkische bank d.d. Tako su odlučili vijećnici grada Đurđevca na sjednici Gradskog vijeća.

U uvodnom izlaganju novog kreditnog zaduženja Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca istaknuo je kako je kredit namijenjen za potporu kapitalnim projektima.

– Kredit se odnosi na otkup zemljišta i nekretnina u iznosu od milijun kuna. Vanjsko i unutarnje uređenje zgrade MUP-a i uređenje Doma kulture iznutra u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Za rekonstrukciju i uređenje gradskih nogostupa i cesta utrošit će se dva milijuna kuna – kazao je.

Dodao je kako osim tih projekata, investirat će se i u projekt Prirodne baštine i to četiri milijuna kuna te projekt dogradnje dječjeg vrtića Maslačak u iznosu od milijun kuna.

– Imamo nikad veći broj djece u vrtiću. Da bi osigurali svima našim malim sugrađanima vrtiće, moramo nadograditi, odnosno povećati postojeće kapacitete. Posljednji projekt je ređenje prostora u Poslovnom centru za koji ćemo izdvojiti milijun kuna, a čime ćemo urediti prostore za pokretanje studija Sveučilišta Sjever – rekao je.

Dodao je kako s ovim kreditom, stanje zaduženosti Grada Đurđevca bit će 15 post svojih izvornih prihoda.

– Moram naglasiti da do kraja godine nam izlazi jedan kredit te da ćemo zatvoriti jedan kredit koji ima nepovoljnu kamatu. Tako da do kraja godine kreditna zaduženost će pasti na 12 posto izvornih prihoda – dodao je Janči.

U raspravi o ovoj točci uključio se Rajko Gašparić (HDZ) koji je pohvalio sve projekte istaknuvši kako su svi projekti dobri za grad Đurđevac.

– Želio bih znati koliko je 15 posto izvornih prihoda, novaca – upitao je Gašparić. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je to četiri milijuna i 422 tisuće kuna.

Gašparić je dodao kako prijašnja zaduženja su bila na granici normalnih zaduženja te je istaknuo zabrinutost u otplatu kredita.

– Neka gornja meni prihvatljiva granica je 10 posto. Ovo je za 50 posto više od toga. Bojim se da ne zadužimo našu djecu. Odnosno da one ne budu morala vračati naše kredite – istaknuo je Gašparić te je upitao kolika je ukupna kreditna zaduženost grada Đurđevca.

Željko Lacković, predsjednik gradskog Vijeća Grada Đurđevca i saborski zastupnik, istaknuo da Grad Đurđevac istaknuo je kako jedinu bojazan predstavlja promjena načina modela financiranja jedinica lokalne samouprave.

– Promjenom načina financiranja, odnosno oduzimanjem sredstava mogli bi doći s 15 posto na 20 posto. To ne ovisi o nama i to nije loše planiranje ili propusti. Moramo se uzdati u to da će naše financiranje biti i dalje ovakvo kako je sada – istaknuo je Lacković.

Gradonačelnik je dodao kako moraju pratiti investicije iz Europskih fondova dodavši kako je sad vrijeme kad se treba investirati.

– U novom investicijskom razdoblju, postoci sufinanciranja bit će kudikamo manji. U novom programskim razdoblju morat ćemo birati projekte zbog velikog vlastitog udjela. Ovo je vrijeme kada moramo pratiti investicije – istaknuo je Janči te dodao kako neotplaćeni dio kredita je 24 milijuna kuna te da će s ovim kreditom taj broj narasti na 36,5 milijuna kuna.

U raspravu se uključio i Damir Lacković (SDP) koji je kazao kako SDP nije protiv ulaganja i razvoja grana.

– Bojim se da hodamo po rubu kreditne zaduženosti. Bojim se da je razvoj poduzetništva ne prati zaduženje grada – istaknuo je oporbeni vijećnik.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako se financije svih gradskih tvrtki vode izrazito odgovorno.

– Uvijek znamo, za svaki projekt točno iz kojeg izvora što financiramo. Grad i gradske ustanove nemaju neplaćenih računa, plaće dolaze svakog petog u mjesecu – odgovorio mu je gradonačelnik te istaknuo kako ni u jednom trenutku nije bili, ni neće biti upitno ima li grad za ratu kredita ili ne.

Željko Lacković uključio se u raspravu istaknuvši kako je u gradu bilo razdoblja kada nije bilo za plače i kada tete u vrtiću nisu po tri mjeseca primale plaću.

– Bilo je vremena kada su učitelji donosili krede i papire za printanje. Bilo je i vremena kada su privatnici posuđivali gradu dvije tisuće maraka kako bi se platio telefon da ga ne isključe. O tome je gradonačelnik govorio kada je rekao da grad vodi odgovorno financije – dodao je Lacković.

Istaknuo je kako moraju biti odgovorni i prepoznati trenutak za ostvarenje vizije. Naglasio je kako u ovom trenutku na jednu gradsku kunu ulaganja dolazi devet Europskih te kako moraju biti odlučni i iskoristiti nikad bolju situaciju.

– Grad Đurđevac može imati 30 posto smanjenja izvornih prihoda, čak i u toj situaciji grad može ustuknuti od investiranja i redovno bez problema servisirati sve svoje obveze uključujući i ovaj kredit – zaključio je Lacković.

Dodajmo kako su dva HDZ-ova vijećnika bili suzdržani, SDP-ov dvojac glasao je protiv ovog prijedloga dok je ostatak podržao prijedlog gradonačelnika Jančija.

Facebook Comments