Đurđevac četvrti po povlačenju europskih sredstava

13. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Đurđevac četvrti po povlačenju europskih sredstava


Portal gradonačelnik.hr proveo je istraživanje o povlačenju europskih sredstava u 2020. godini koje je prema analizi FINA-e svrstalo Grad Đurđevac na visoko 4. mjesto po povlačenju EU sredstava po stanovniku koji je u protekloj godini povukao čak 2,1 tisuću kuna te se tako pozicionirao odmah iza Belog Manastira, Novalje i Supetra.

Od 23 zaposlenika u Gradu, njih šestero radi na aktivnostima pripreme i provedbe projekata u sklopu Upravnog odjela za razvojne projekte, a trenutno je u provedbi 21 projekt u vrijednosti od 81 milijun kuna, dok je od 2017. godine do danas provedeno ukupno 53 projekata vrijednosti 73 milijuna kuna.

đurđevac (2)

Izgrađen je novi Poduzetnički inkubator u samom centru grada te je infrastrukturno opremljena Poslovna zona A-sjever u koju uskoro dolaze i prvi investitori te poduzetnici za koje je grad izradio i projektno-tehničku dokumentaciju te provodi postupak ishođenja građevinskih dozvola za izgradnju poslovnih hala. Od najvećih projekata može se izdvojiti projekt Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka čija provedba je pri samom kraju, a koji obuhvaća obnovljenu zgradu stare policije u kojoj se danas nalazi novootvoreni Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci, izgradnju hostela u Park šumi Borik namijenjenog boravku djece i provođenju škole u prirodi te uređenje i obnovu turističke infrastrukture na Geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevačkih pijesaka.

janči laci

-U tijeku je i gradnja Kuće podrške Mali princ te nabava radova na projektu Centra za osobe s invaliditetom kojim se želi doprinijeti deinstitiucionalizaciji. Aktivni smo i na području održivog gospodarenja otpadom te smo u fazi ugovaranja radova i opremanja za kompostanu i sortirnicu, nabave vozila za odvojeno prikupljanje otpada te podjele spremnika kućanstvima i nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na javnim površinama. Što se tiče podizanja socijalnog standarda osiguravamo za naše starije sugrađane usluge gerontodomaćica, dok je za najmlađe osigurana besplatna prehrana, mliječni i voćni obrok te za djecu s teškoćama 15 pomoćnika u nastavi – navodi gradonačelnik Hrvoje Janči i dodaje da svih ovih projekata ne bi bilo da se svi zaposlenici Grada, ali i ustanova i tvrtki u vlasništvu Grada, nisu uključili u pripremu dokumentacije, provedbu nabava i niz brainstorming sastanaka na kojima smo pokušali osmisliti niz kvalitetnih aktivnosti kojima će se utjecati na poboljšanje života u Gradu.

Trenutno se intenzivno radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za prijavu novih projekata od izgradnje Glazbene škole, bazena za školu plivanja, energetske obnove područnih škola, daljnjeg uređenja utvrde Stari grad, unaprjeđenja sportske infrastrukture i slično.