U Dugom Selu održana je u srijedu završna konferencija obnove zgrade bivšeg Doma zdravlja, historicističke palače iz 19. stoljeća, i njezine prenamjene u Kulturni centar za posjetitelje s nizom sadržaja radi povećanja kvalitete života i zadržavanje mladih u tom gradu.

“Dugo Selo postat će regionalni centar kulture. Svi projekti koje provodimo imaju za cilj stvoriti uvjete za zadržavanje mladih”, poručio je gradonačelnik  Nenad Panian na završnoj konferenciji projekta u koji je utrošeno 1,9 milijuna eura.

Projekt je 85 posto sufinanciran bespovratnim EU sredstvima, odnosno sa 1,6 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Palača je upisana u Registar kulturnih dobara RH, izgrađena je krajem 19. stoljeća, a prvi su vlasnici bili grofovi Draškovići.

Gradonačelnik Nenad Panian istaknuo je dugu povijest zgrade – od palače i zatvora do doma zdravlja i konačno – kulturnog centra.

Planiranje prenamjene zgrade počelo je još 2011. godine, 2017. projekt  je obnovljen, a 2019. prijavljen na natječaj za EU sredstva.

Predstoji još raspisivanje natječaja za opremanje zgrade za što će biti potrebno oko milijun eura.

Objekt će biti multifunkcionalan sa stalnim muzejskim postavom u prizemlju. Na prvom katu bit će uređena dvorana Gradske vijećnice, a u potkrovlju sedam učionica za edukativne sadržaje, skupove, koncerte i druga događanja.

Gradski pročelnik za financije i komunalno gospodarstvo Dean Dragičević istaknuo je da se u funkciju vraća prazna i zapuštena zgrada.

“Uvidjeli smo da ovaj vrijedan prostorni resurs – brownfield lokaciju možemo obnoviti EU sredstvima. Iako su mnogi bili skeptični, uspjeli smo dobiti sredstva i provesti do sada najveći gradski projekt u kojem će se odvijati niz kulturnih aktivnosti, ali i onih vezanih uz rad gradske uprave“, rekao je Dragičević.

„Brownfield“ lokacije su napuštene, prazne ili nedovoljno iskorištene nekretnine koje su se prestale koristiti u svojoj izvornoj namjeni.

Cilj projekta je podizanje kvalitete života u Dugom Selu i okolnim općinama, očuvanje kulturnog identiteta, razvoj kulturnog turizma i povećanje prihoda u kulturi.