U prostorijama Kulturnog centra večeras je održana sjednica Općinskog vijeća Općine Dubrava.

Vijećnici su izglasali II. izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu koji je povećan za 3,60 posto te sada iznosi 8.610.013 eura.

Nakon rebalansa, izglasan je i proračun za iduću godinu vrijedan 7.971.349 eura.

Načelnik Dubrave i saborski zastupnik Tomislav Okroša pobrojao je najvažnije projekte koji se planiraju u idućoj godini.

– Kapitalni projekt je izgradnja Dječjeg vrtića Dubrava za ukupno 200 djece. Radovi su krenuli prije tri mjeseca i odlično napreduju. Završetak radova očekuje se početkom 2025. godine. U proračunu su projekti energetske obnove i rekonstrukcije društvenih domova Bađinec, Zetkan i Radulec. Uredit će se zgrada i parkiralište Nogometnog kluba Zvekovac. Prijavit ćemo projekt kompletne rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog centra u Zvekovcu na EU natječaj. U planu je i izgradnja dječjeg igrališta kraj crkve, parkirališta na autobusnom kolodvoru te dovršetak Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb – istok, koji se financira izvanproračunskim sredstvima. Gradit će se nogostup na državnoj cesti od Dubrave prema Vrbovcu te dalje od Dubrave prema Čazmi – rekao je Okroša.

FOT_8793

Općina je u proračunu za iduću godinu zadržala sve mjere sufinanciranja.

– Istaknuo bih povećano izdvajanje za naše vatrogastvo od 100 tisuća eura. U planu je kupnja jednog vatrogasnog vozila, možda će biti i dva vozila, ali o modelima ćemo u nekom narednom periodu – rekao je Okroša.

Istaknuo je kako je račun Općine na današnji dan u plusu od 130 tisuća eura te su svi računi plaćeni. Ovih dana stigle su dvije važne odluke za izgradnju Dječjeg vrtića Dubrava.

– Općina Dubrava je dobila nešto manje od milijun eura od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Prijavili smo se i za sufinanciranje već odobrenih europskih projekata te nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo maksimalan iznos od 1,3 milijuna eura. Možemo očekivati da će u narednom periodu u Dubravu stići 2,3 milijuna eura. Time bismo pokrili dvije trećine ukupnih troškova izgradnje dječjih vrtića i sportske dvorane – dodao je Okroša.

Osvrnuo se i na ukidanje  prireza. Općina je naime ukinula prirez, što će omogućiti veće plaće.

– Ukinuli smo i prirez koji je iznosio 6 posto, a stope poreza nismo dirali. Svim našim građanima će taj prirez koji su do sada odvajali za Općinu, ostati u džepovima i svi će imati veće plaće od 1. siječnja.

Okroša je dodao kako su završeni radovi na izgradnji centra za osobe s autizmom u Gornjem Vukšincu. Radi se o EU projektu pod nazivom “Naš plavi svijet” vrijednom 8 milijuna kuna. U centru će se zaposliti 10 osoba koje će brinuti o korisnicima.

FOT_8792 FOT_8796 FOT_8797 FOT_8798 FOT_8801 FOT_8803 FOT_8804 FOT_8805 FOT_8808 FOT_8809 FOT_8812 FOT_8814 FOT_8816