Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) čestitao je Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) na osvajanju tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru uz podsjećanje da je hrvatskoj stranci u Srbiji uskraćeno pravo na zajamčene mandate koje ima srpska manjina u Hrvatskoj.

SDSS je ovakvim uspjehom na parlamentarnim izborima još jednom potvrdio suverenu dominaciju u političkom životu srpske zajednice u Hrvatskoj, naveo je u priopćenju DSHV-u, i dodao kako je ponosan što je s tom strankom potpisao Deklaraciju o suradnji.

Stranka hrvatske manjine u Srbiji u tom kontekstu ističe kako je SDSS do zastupničkih mandata došao zahvaljujući institutu zajamčenih mandata koji se unatoč potpisanom međudržavnom sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina, u Srbiji ne primjenjuje.

„Ne možemo ne spomenuti paradoksalnu činjenicu da su u postotnom smislu kandidati SDSS-a osvojili manje glasova srpske zajednice u Hrvatskoj nego što je potreban broj potpisa – gotovo 15 posto – za predaju izborne liste za parlamentarne izbore pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, upozorava DSHV.

Kao posljedica toga, dodaje se, DSHV je u neprekidnim uvjetima prisilnog predizbornog koaliranja, ne može konzistentno artikulirati svoje političke zahtjeve i posljedično biti politički činitelj jednake relevantnosti.

„Postojeći model predstavlja nepremostivu prepreku za ostvarenje pravedne političke participacije Hrvata u tijelima na sve tri razine predstavničke te izvršne vlasti na lokalnoj razini u Srbiji“, zaključuje DSHV.

Stranka ističe i kako u takvim nepravednim uvjetima ulazi u novi izborni izazov – lokalne izbore koji će u Srbiji biti održani 2. lipnja.

DSHV je ranije ukazao na podatak da je SDSS-u za tri kandidata i njihove zamjenike za izbore u Hrvatskoj trebalo 600 potpisa birača (0,48 posto Srba u RH).

S druge strane, za potencijalnu listu Hrvata na izborima za Skupštinu Srbije potrebno je da tu kandidaturu potpiše čak 12,8 posto Hrvata u Srbiji.

DSHV je na nedavnim parlamentarnim izborima nastupio u koaliciji za bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja (SPP) koja je osvojila dva mjesta u Skupštini Srbije no oba su pripala SPP-u, pa je DSHV ostao bez zastupnika.