Na Veleučilištu u Križevcima, u srijedu je održan Stručni skup u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge.

Državni tajnik Zdravko Tušek zahvalio je proizvođačicama i proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim. -Ministarstvo poljoprivrede posebno prati vaš način života. Proizvodnja mlijeka je način života, a ovakav skup nam dobro dođe da razgovaramo što je napravljeno dobro i da tražimo rješenja za ono lošije učinjeno. Iza nas su krizne godine, od korona krize pa do poremećaja zbog rata u Ukrajini. Osigurali smo više od 3,8 miljardi eura bespovratnih financijskih sredstava za investicije i potpore dohotku u sljedećih pet godina. U završnoj smo fazi višegodišnjih potpora u sektoru mljekarstva kojima želimo poručiti da Vlada i Ministarstvo računa na stabilnost ovog sektora.

Otvorit će se projekti za modernizaciju farmi, a odradili smo kvalitetne sastanke sa udrugama i savezima proizvođača te s otkupljivačima. Cijena mlijeka je dosegla onu razinu koju mora postići i najavljujem program kroz koji ćemo poduprijeti uzgoj domaćih junica i nabavu junica. U tijeku je natječaj za investicije u poljoprivredi, a tražit ćemo i sektorski natječaj za sektor mlijeka.

Ministarstvo priprema program potpora kojem je namjera u dvije do tri godine povećati za 20 posto broj mliječnih krava – poručio je Tušek.