U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, 25. listopada, Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije dodijelilo je zahvalnice dobrovoljnim darivateljima krvi.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! Ovi brojevi nisu zanemarivi! Baš kao što nisu zanemarivi ni brojni dobrovoljni darivatelji kojih u Zagrebačkoj županiji iz godine u godinu ima sve više. Konkretno, samo u ovoj godini akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pristupila su 284 nova darivatelja.

Obilježavajući njihov Dan, Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije organiziralo je u Dugom Selu svečanost na kojoj su darivateljima dodijeljene zahvalnice za višestruko iskazanu humanost. Primile su ih osobe koje su krv darovale 50, 75, stotinu i više puta, a dodijeljene su i obiteljske te završne zahvalnice.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović. „Obitelj dobrovoljnih darivatelja krvi u Zagrebačkoj županiji sve je veća, a mi ovom prilikom svima zahvaljujemo na plemenitom činu kojim spašavaju živote“, rekao je Tomljenović.

„Iz godine u godine u godinu premašujemo očekivanja u broju prikupljenih doza. Samo u prošloj godini prikupili smo 2200 doza više od planiranih 11 tisuća“, rekao je Ivica Cvetković, predsjednik DCK Zagrebačke županije.

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa istaknuo je kako je u Hrvatskoj 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi. „Želimo da taj broj i dalje raste, stoga radimo na promotivnim aktivnostima kako bi se dobrovoljnim darivateljima priključio što veći broj mladih osoba i žena s obzirom da je za sada njihov udio oko 20 posto“, rekao je Markt.

Svečanosti dodjele prisustvovali su i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, pročelnica županijskog UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, dr. Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, ravnateljica DCK Zagrebačke županije Drinka Sopta i brojni drugi uzvanici.

Inače, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.