Uoči Međunarodnog dana invalida članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina prigodnom svečanošću obilježili su 40 godina svog rada i djelovanja u zajednici. Kada su osnovani 1981. godine, imali su 124 registrirana člana, a danas s oko 900 članova čine jednu od najbrojnijih i najaktivnijih udruga na području Varaždinske županije.

Predsjednik Društva Ivan Vujec istaknuo je da je njihov rad ponajprije obilježilo prijateljstvo i zajedništvo, kao i ljudi koji su svojim djelovanje nastojali biti korisni članovima Društva – osobama s invaliditetom.

40_godina_drustvo_distroficara_vz_2022 (2)

– Od prvog dana, kada nam je možda bilo i najteže, vodili smo se time da pomognemo ljudima kako bismo im poboljšali kvalitetu života, učinili ga vrednijim, sadržajnijim, ispunjenim zanimljivim događanjima, poznanstvima, druženjima i prijateljstvom. Svaki naš član danas je prihvaćen u društvu. Može iskazati svoje potrebe, nezadovoljstvo, a mi smo onda ti koji pokušavamo to ispraviti i riješiti. Brojni projekti su iza nas. Jedan od ključnih svakako je osobna asistencija, nabava kombi vozila, ali tu je i projekt „Zaželi“ i brojne naše radionice u koju su uključeni naši članovi. Želja nam je pomladiti društvo, jer kad imamo mladost. onda je sve lakše – istaknuo je Vujec, koji je prisjetio i svih članova koji su svojim radom doprinijeli na prepoznatljivosti društva, ali i osvješćivanju javnosti.

Na kontinuiranom radu čestitala im je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Vjerujem da vam u početku nije bilo lako kada je naša sredina bila puna arhitektonskih barijera, ali, usudila bih se reći, i barijera u glavi. Vi kontinuirano radite na osvješćivanju javnosti, promicanju pravih iskonskih vrijednosti, ali i prava osoba s invaliditetom. Svojim aktivnostima uključujete se u sve grane društva i zaista se trudite da budemo jedno ravnopravno društvo. Hvala vam što smo uz vas rasli i mi – čestitala im je zamjenica Zagorec napomenuvši da će Društvo i dalje u Varaždinskoj županiji imat partnera koji će podupirati njihov rad.

40_godina_drustvo_distroficara_vz_2022 (3)

Čestitke su uputili i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, izvršni direktor Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Ratimir Džanić, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, ujedno i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković te predstavnici udruga pristiglih iz cijele Hrvatske.