Drugi dan trodnevne priprave uoči spomendana bl. Marije Propetoga Župa sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu počela je molitvom krunice s razmatranjima koja su predvodili Poslanici Milosrđa i Biseri Očeva milosrđa.

Misno slavlje predvodio je domaći župnik Branko Koretić, a u homiliji je govorio o učenicima koji se okupljaju oko Isusa. Mnogi su k njemu dolazili, ali i odlazili od njega jer nisu mogli prihvatiti njegov „tvrd govor”. S Isusom ostaju dvanaestorica, ali su i među njima razmirice i nepomirljivosti. Osobito je snažna nepomirljivost između ribara Petra i carinika Mateja koji provodi rimsku upravu. Kasnije taj isti Matej sve daje za Crkvu.

Nasuprot njemu Juda izdaje Isusa, a sve mu je dano. Svatko se od nas može pronaći među dvanaestoricom apostola. Potom je propovjednik govorio o starozavjetnom Josipu, koji je najmlađe dijete i osobito je ljubljen i privilegiran kod oca, što izaziva nerazumijevanje i mržnju starije braće. To je slika koja prikazuje kako zlo ulazi u obitelj. Međutim, Josipa nije zatrovala ogorčenost ni osvetoljubivost. On i dalje ostaje čist i dalje ostaje Božji. Kada Josip biva prodan u Egipat, ne odriče se svoga Boga. Pokazuje svoje milosrđe prema potrebitoj braći.

Župnik Koretić priznao je svoju snažnu povezanost sa starozavjetnim Josipom, još od ranoga djetinjstva. Koliko je milosrđe u našim obiteljima i jesmo li se doista predali Bogu? Često mislimo da nas Bog ne uslišava. Gledajući Josipovo reagiranje, otkrivamo kako treba postupati: važno je prihvaćanje Božje volje.

Mi sanjamo o Bogu, a ne želimo mu se posvetiti. Važno je dopustiti da nas zahvati Božji Duh i da u nama čini sve novo. Stoga trebamo živjeti Božji naum: doći u kraljevstvo Božje. Blažena je Marija Propetoga u svome redovničkom imenu preuzela Isusovo širenje dobrote, ljubavi i milosrđa. Upravo je to potrebno širiti u obiteljima. Kako je lijepo biti Isusov učenik, otac i majka u Božjem promislu! Neka nas u tom prati zagovor i utjeha bl. Marije Propetoga, pozvao je propovjednik.

Nakon misnoga slavlja vjernici su poslušali dva svjedočenja vjerničkoga života nadahnuta zagovorom blaženice Marije Propetoga. Jedno je svjedočanstvo sjemeništarca Marija Dermišeka i njegova puta prema svećeništvu koji je osvijetlila blaženica svojim zagovorom, a drugo je svjedočanstvo Anite Loth, članice Poslanika Milosrđa, koja je s blaženicom pronašla duhovnu povezanost i veliku milost noseći medaljicu s njezinim likom. I toga su se dana u župi prodavali nabožni predmeti i knjige za potrebe Zaklade „Blažena Marija Petković”.