Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim kibernetičkim napadom u svojoj povijesti, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.

VTB je u državnom vlasništvu i priopćio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama podatkovnog prometa kako bi je paralizirali.

“Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inozemstva”, rekao je VTB u priopćenju.

“Najveća ne samo ove godine, nego u cijelom vremenu poslovanja banke.”

Ruski vladini subjekti i državne tvrtke na meti su takvih napada zbog događaja u Ukrajini. Internetske stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i najvećeg zajmodavca Sberbank među onima su koji su doživjeli gašenja ili privremene probleme s pristupom.

Hakeri su također odgodili početak govora predsjednika Vladimira Putina na glavnom ruskom gospodarskom forumu ranije ove godine.

Proruski hakeri su u međuvremenu preuzeli odgovornost ili su okrivljeni za napade na web stranice i infrastrukturu u Litvi, Norveškoj i Sjedinjenim Državama ove godine.

VTB je rekao da je većina napada došla iz inozemstva, ali da je posebno zabrinut zbog prometa s ruskih IP adresa.

Rekli su da će sve identificirane ruske IP adrese napadača predati policiji.