Drnje do novog asfalta njemačkom prometnom podlogom: ‘Pioniri smo u ovome, ako se kod nas pokaže dobrom, država će u budućnosti sufinancirati ovakve prometnice’

27. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Drnje do novog asfalta njemačkom prometnom podlogom: ‘Pioniri smo u ovome, ako se kod nas pokaže dobrom, država će u budućnosti sufinancirati ovakve prometnice’


Općina Drnje pod vodstvom načelnika Petar Dombaj doživljava svoju renesansu, a najbolji primjer tome je i današnje postavljanje novog OB sloja za površinsku obradu. Laički rečeno kvarcni kamen na emulziji odnosno smoli koja koristi kao vezivni materijal između podloge i kamena.

– Ova podloga je predviđena za brzine do 60 kilometara na sat. Prednost OB sloja je to da je cesta gotovo odmah spremna za promet. Nakon tjedan dana proći će se prometnicom četka koja će ukloniti višak kamenčića te ćemo tada dobiti konačan izgled ceste. Ova podloga je višestruko jeftinija od asfalta, a Općina Drnje dobila je još jeftinije s obzirom na to da smo mi pioniri u Hrvatskoj te smo tako puno ekonomičnije riješili problem dotrajalog asfalta u ovoj ulici – istaknuo je Petar Dombaj.

Dodao je kako smatra da za zone mirnog prometa ovako nešto će jako dobro izgledati te da će prije svega biti funkcionalno. Ova podloga postavit će se u duljini od oko 2,2 kilometra odnosno na 800 metara makadama i na oko 1400 metara asfaltirane ceste.

– Novi sloj dobit će Ulica Braće Radić. Sam vijek podloge je od 5 do 10 godina pa i duže ovisno mnogim faktorima. Možda je ovo bio mali i rizik, jer nisam siguran kako će se podloga ponašati, no treba nekad i riskirati. Ovo je njemačka tehnologija tako da sam uvjeren da će sve na kraju dobro ispasti – istaknuo je.

Na samom postavljanju nove prometne podloge dodao je Dombaj, bio je i Branko Hrg saborski zastupnik i Tomislav Jurendić ispred ministarstva naglasivši kako ako ovaj model rješavanja dotrajalog asfalta uspije da se taj model primjeni i u ostalim dijelovima Hrvatske tako da sama država sufinancira ovakvu prometnu podlogu.

 

Dodajmo još kako sam OB sloj postavlja Njemačka firma STM-Malsch. Na postavljanju nove prometnice bio je i Branko Hrg saborski zastupnik koji je naglasio kako je bio na prezentaciji na kojoj je saznao za ovu tehnologiju.

– Danas su mi javili da će raditi konkretno pa me zanimalo kako to izgleda. Smatram da je ovo odličan program i da je jako dobar za ovaj ruralni dio, posebice ako želimo razvijati eko turizam. Ovo ambijentalno izgleda super, sada još kada se nakon dva tjedna to sve pobrusi i očiste nezalijepljene kamenčići onda će se vidjeti pravi učinak. Ako je dobro Nijemcima, valjda će onda biti dobro i nama – rekao je Hrg.

Dodao je kako smatra da je ovo dobar primjer koji bi se trebao nastaviti i u drugim mjestima.

– Čestitam načelniku općine Petru Dombaju da je upravo on prvi u svemu ovome. On je krenuo s time i to će svi moći doći ovdje pogledati – kazao je Hrg. Rekao je kako će i HDS-ov klub zastupnika u križevačkom Gradskom vijeću dati jedan prijedlog da se dođe vidjeti.

– Ako gradsko vodstvo uvidi ovakav tip prometnice prihvatljivim, odlično za sve naše građane, a ako ne izbori su za godinu i pol – zaključio je Hrg.

 

prigorski.hr

Facebook Comments