Gastro tražilica by Miroslav Mirković
Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu. Tako smo i mi, držeći se tradicije, otputovali u Općinu Kloštar Podravski, u mjesto Kozarevac, vinogradarski predio „Smrčiki“ gdje je i ove godine Turistička zajednica područja „Dravski Peski“ tradicionalno organizirala Vincekovo.
Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji se već godinama njeguje, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili ponekad raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa.
Tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Podrezani se trs potom obredno poškropi ili krsti starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.
Sve je to po pučkim običajima praćeno pjesmom i svirkom te domaćom hranom – najviše suhomesnati proizvodi jeger, špek, šunka, sir, luk, domaći kruh i tradicionalni kolači.
Tradicionalno Vincekovo u Dravskim Peskima slavi se obilaskom gorica, odnosno starih kleti lokalnih vinara. Više o samim običajima, vinu i turizmu otkrio nam je voditelj Turističke zajednice područja „Dravski Peski“ Alen Janči.
– Svake godine okupljamo se kod naših lokalnih vinara, kako bi posjetitelji upoznali naša domaća vina, koja su zaista kvalitetna, ali još nisu toliko prepoznata na hrvatskom tržištu. Od sorti na ovom području najviše se sadi graševina, rajnski rizling, muškat, traminac i chardonnay.
Naravno ima tu sauvignona, kernera i još nekih domicilnih sorti koje možda nisu toliko poznate. Turistička zajednica je osnovana 2017. godine kada smo pokrenuli ovu turističku priču obilaska vinskih kleti za Vincekovo. Ove godine vinari domaćini su Željko Bertalan, Damir Haleuš, Zdenko Janči i Boris Bubanj. Posljednja dva vinara su već prepoznata zbog svoje kvalitete pa na svim natjecanjima osvajaju zlata i srebra za svoja vina.
Uz dobra vina posjetitelji mogu probati i domaće suhomesnate delicije i sireve. Najviše kobasice, špek i domaći sir koji najčešće uzimamo od lokalne sirane Imbrišić u Kozarevcu. Na svakoj manifestaciji, posebice vinskog karaktera, trudimo se predstaviti što više domaćih proizvoda – istaknuo je Janči.
prigorski.hr