Dragutin Guzalić najavio rekonstrukciju raskrižja županijske i lokalne ceste u Đurđevcu, a posao je vrijedan 3 milijuna kuna

10. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Dragutin Guzalić najavio rekonstrukciju raskrižja županijske i lokalne ceste u Đurđevcu, a posao je vrijedan 3 milijuna kuna


U prostorijama Županijske uprave u utorak, 8. svibnja održana je 42. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin.

Nakon prihvaćanja zapisnika, na dnevnom redu našla se Analiza stanja sigurnosti na cestama u prva četiri mjeseca ove godine o kojoj su govorili predstavnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke, gdje je važno istaknuti kako u prometnim nesrećama ima manje poginulih, ali je više onih u kojima je uzrok alkohol. Kako bi se spriječilo takve nesreće, na sjednici je dogovoreno kako će se u naredno razdoblje organizirati predavanja i druge aktivnosti kako bi se dodatno upozorilo na štetnost alkohola prilikom vožnje.

Također su predstavljene informacije o radovima i projektima na državnim cestama na području Županije, dok je o županijskim cestama govorio ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić. Ravnatelj je pojasnio kako su prvi put nakon 2012. godine raspodijeljena značajnija državna sredstva za obnovu, rekonstrukciju i gradnju županijskih i lokalnih cesta, a prošle je godine to iznosilo oko 9,5 milijuna kuna.

Nakon analize cijelog stanja, ravnatelj i zaposlenici predložili su Upravnom vijeću ŽUC-a dvadeset projekata, od kojih je najznačajniji rekonstrukcija raskrižja županijske ceste i lokalne ceste u Đurđevcu, koji će uskoro započeti i vrijedan je 3 milijuna kuna. Drugi projekti odnose se na obnove mostova, klizišta, kolnika i sličnog, a pojačano je i redovno održavanje s 14 na 18 milijuna kuna što doprinosi očuvanju županijskih cesta. Jedan od novih projekata je pojačana LED signalizacija na 15 lokacija u svrhu veće sigurnosti na cestama.

Prometno-preventivnu aktivnosti „Sigurno u prometu“ predstavio je tajnik AK Đurđevac Pero Krešić, koji je kazao kako su se nakon školskih natjecanja stekli uvjeti za održavanje županijskog natjecanja, obzirom da Županija ima tri aktivna kluba koja djeluju na sigurnosti cestovnog prometa. AK Đurđevac bio je domaćin natjecanja, sudjelovalo je 12 škola, a dalje na državno natjecanje idu dvije učenice Osnovne škole Sveti Petar Orehovec, učenike Osnovne škole Đure Estera Koprivnica te učenik Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac. Državno natjecanje održat će se u Rovinju od 22. do 25. svibnja.

Na sjednici je još bilo riječi o Programu preventivnih akcija u srednjim školama „Klik“, Programu „Vidi i klikni“ u dječjim vrtićima, kao i o ostalim akcijama koje provode auto klubovi.

prigorski.hr