Dr. sc. Zdenko Balog: Pojava Slobodnih zidara u Hrvatskoj

17. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Vremeplov Dr. sc. Zdenko Balog: Pojava Slobodnih zidara u Hrvatskoj


Nedugo, slijedom nekih dnevno političkih događaja, opet je u prvom planu bila tema slobodnih zidara. Tko su oni, koliko su doista moćni? Vuku li konce sudbine svijeta, stoje li iza atentata na JFK i da li su oni osmislili i utemeljili Jugoslaviju. Tko je sve u povijesti bio slobodni zidar, Tito, Washington, Strossmayer, Julije Cezar…??? U kakvim su odnosima prema Iluminatima, Rozenkrojcerima? Ne želimo ovdje razglabati o raznim teorijama zavjere, nego podsjetiti na početke organiziranog slobodnog zidarstva u Hrvatskoj.

U doba Sedmogodišnjeg rata za austrijsku baštinu (1756.-1763.), u austrijskoj vojsci sudjelovali su mnogi hrvatski vojnici, a kao časnici i mnogi hrvatski plemići i velikaši. Ovaj rat zanimljivo je zbog toga što nije donio samo mrtve, ranjene i spaljena sela i gradove, nego i zanimljive akulturacijske novosti. Na primjer, Hrvati, vojujući u Francuskoj, doma sa sobom donose krumpir, ranije nepoznat u ovim krajevima. Također, susreću se sa slobodoumnim mislima, pa tako i idejama slobodnih zidara.

Poslušajmo jednog suvremenika, sočnog marijaterzijanskog kroničara Krčelića: ‘Jao, kakve su sve ideje mnogi od tih povratnika donijeli i propovijedali neukim ljudima i ženama, na pr. da je duša smrtna, da su sve svetinje, pa i sama vjera, čiste izmišljotine i druge bezbožne misli. Štoviše, najveći se dio tih ljudi hvastao da su bezvjerci, drugi opet, da su slobodni zidari, a vrlo je malo njih govorilo da su kršćani.’ Na heretičku pošast novih slobodoumnih, slobodnozidarskih ideja glas diži mnogi Krčelićevi suvremenici, mada veoma brzo potiho prodire i u najviše crkvene krugove. 

Žarište organiziranog slobodnog zidarstva okuplja se oko obitelji Drašković, točnije oko Ivana VIII., koji je, kao i njegov otac Josip Kazimir, sudionik Sedmogodišnjeg rata. Sam Ivan utemeljuje u Glini 1759. prvu hrvatsku slobodnozidarsku ložu ‘L’amitié du guerre’, u kojoj, kako joj samo ime kaže (ratno drugarstvo), okuplja uglavnom vojne časnike s kojima je zajedno ratovao. Potom je osnivao lože u drugim gradovima, a danas se jedna od najvažnijih loža u Hrvatskoj zove Loža Ivan Drašković.

Ivanov otac bio je Josip Kazimir, koji je kockarskim dugovima i raskalašenim životom obitelj doveo u ozbiljne financijske dubioze. Od bankrota obitelj je spasima Suzana Malatinski, Josipova supruga, koja je bila niža plemkinja. Brak sa Suzanom veoma su zamjerili ovom inače uglednom grofu. Kasnije ona uz papinu privolu svoju sestru Eleonoru udaje za svog sina Ivana VIII. Kako je Ivanov sin bio Ilirac Janko Drašković, jedan od pokretača i poticatelja jugoslavenske ideje, možda cijela konstrukcija o Jugoslaviji kao ‘masonskoj zavjeri’ i nije sasvim besmislena.

Na kraju malo trivije: jedan od mnogobrojnih slobodnozidarskih simbola, piramida sa svevidećim okom, nalazi se i na novčanici dolara ucrtana u krug i okružena hermetičkim latinskim natpisom ‘Annuit coeptis – Novus ordo seclorum’.

Zanimljiv je detalj da je identičan spomenik u krugu podignut na početku Ulice Hrvatske bratske zajednice, pored koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ovaj je spomenik uklonjen kako bi napravio mjesto nedavno podignutom spomeniku Franji Tuđmanu.

Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments