Dr. sc. Zdenko Balog: 109 joj je godina tek

7. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Vremeplov Dr. sc. Zdenko Balog: 109 joj je godina tek


Na Strossmayerovom trgu u Križevcima ističe se bijelo oličena stambeno trgovačka katnica stilskih svojstava secesije. Bez mnogo dvoumljenja možemo ju obilježiti kao najljepšu secesijsku zgradu u križevačkoj povijesnoj jezgri. Posebno se ističe otkako je sa svježe obnovljene fasade pred nekoliko dana skinuta skela. Prilika je to da malo istražimo povijest zgrade, koju stariji Križevčani i dalje, nakon gotovo trideset godina nastavljaju nazivati ‘željeznarijom’. 

08-2020_resize

Na ovom mjestu polovicom 19. stoljeća tek se formira niz građanskih kuća, a na parceli današnjeg Strossmayerovog trga 8 veća je zgrada po dubini parcele, možda slična onoj, koja kao jedini sačuvani tipski objekt još stoji na suprotnoj strani Strossmayerovog trga na kućnom broju 27.

01-2011_resize

Nismo pronašli podatak tko je izgradio zgradu 1911., no lako je moguće da su to bili članovi židovske obitelji Berkesch i / ili Pollak. Ove dvije obitelji, naime posjeduju zajedničku trgovačku tvrtku negdje 30ih godina 20. stoljeća. U trgovini u prizemlju prodavalo se brašno, kave, svijeće i mirodije, da bi kasnije isti vlasnici ovdje držali željeznariju.

02-2011_resize

To ukazuje da se radi o profesionalnim trgovcima, a ne obrtnicima, ili čak trgovcima generacijski orijentiranim na neku određenu vrstu robe. Ovdje se također trgovalo vrijednosnicama i stranim valutama. Iz tog se vremena spominje trgovac Fritz Pollak, rođen u Bjelovaru 1899., koji je radio zajedno s partnerom Berkeschom. Preživoj je rat zahvaljujući slučaju da je bio mobiliziran i zarobljen u travanjskom ratu. Tako je u njemačko zarobljeništvo dospio kao vojni zarobljenik a ne kao Židov. Umro je u Zagrebu 1972.

03-2011_resize

Poslije rata u zgradi dalje djeluje trgovina, i to željeznarija Trgovačkog poduzeća Križevci. Kasnije bila je tehnička roba slovenskog trgovačkog lanca, da bi se zadnjih godina ovdje udomaćio Dječji centar Ivana sa dječjom odjećom, igračkama i školskim priborom. 

09-2020_resize

Asimetrična fasada na osam prozorskih osi, plitko je profilirana, izazivajući tokom dana posebno u podnevnim satima igru svjetla i sjene. S lijeve strane u katu je balkon sa željeznom balustradom. Desni kraj zgrade obilježava malo povišena plitka rizalitna izbočina nad kolnim ulazom, na kojem se u prizemlju nalazi kolni ulaz, a prozor u osi znatno je širi od ostalih u nizu.

04-2011_resize

Nad prozorom, ističući centralni značaj ove bočno postavljene zone, do ove obnove isticao se natpis MDCCCXI, koji je datirao gradnju (1911.), a koji je posljednjom obnovom skoro potpuno obrisan. Samo blagi reljef u žbuki ukazuje na mjesto gdje je bila upisana godina.

10-2020_resize

12-2020_resize

05-2020_resize

06-2020_resize

00-GMK-8792_resize

Fotografije iz 2011., te 2020., dok su stare razglednice iz zbirke razglednica Gradskog muzeja Križevci.