Dr. sc. Dejan Pernjak povijesnom radionicom Orehovčanima približio svakodnevicu 17. i 18. stoljeća

9. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Dr. sc. Dejan Pernjak povijesnom radionicom Orehovčanima približio svakodnevicu 17. i 18. stoljeća


Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec  u srijedu je u Društveno kulturnom centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“ u Svetom Petru Orehovcu organiziralo radionicu na temu „Svakodnevnica u 17. i 18. stoljeću“.

Voditelj radionice bio je povjesničar dr. sc. Dejan Pernjak. Tako si zainteresirani mogli saznati kako je na temelju određenih povijesnih i arhivskih izvora moguće rekonstruirati svakodnevicu, u ovom slučaju, 17. i 18. stoljeća te na taj način približiti život ondašnje gospode, plemića, velikaša, ali i običnog čovjeka, seljaka, građanina.

IMG_7270_resize

Zainteresirani su tako mogli čuti neka zapažanja putopisaca tog vremena kao što je Friedrich Wilhelm von Taube ili Balthasar Hacquet, ali i suvremenika kao što je isusovac Juraj Habdelić. Također, preko radionice pokušat će se prikazati što su tadašnji ljudi jeli, kakva je bila moda, zabava i sl.

IMG_7271_resize

Pernjak je tijekom predavanja povukao paralele s nekim društvenim fenomenima koji su prisutni danas. Kako je nekad bila epidemija kuge, zbog koje su bile propisane distance, dezinfekcija, karantene tako je i danas situacija sa koronavirusom. Isto tako i sa ženidbenim običajima kao što je “kupovina mladenke”, kao i brojni drugi primjeri.
IMG_7278_resize

Radionica „Svakodnevnica u 17. i 18. stoljeću“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

IMG_7277_resize

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.  Inače ovo je bila treća od predviđenih deset radionica Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec, pod nazivom „Povijesni galop“.

Radionici je nazočio i načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak.

IMG_7273_resize IMG_7272_resize IMG_7276_resize IMG_7268_resize IMG_7266_resize

Zdenko Balog/prigorski.hr