Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Mario Radić predložio je u srijedu uvođenje neke vrste vojne obuke u školama, slično nekadašnjem predmetu obrana i zaštita.

Neka ministar obrazovanja Radovan Fuchs i ministar obrane Ivan Anušić sjednu za stol i u program škola uvrste predmet kratke obuke, kazao je Radić na konferenciji za novinare u Saboru., ocijenivši kako se to može vrlo brzo napraviti.

“Ne smijemo dozvoliti da u slučaju nekakve ratne ugroze naša djeca budu topovsko meso”, poručio je Radić.

Na tom predmetu djeca bi dobila osnovnu obuku, naučila rastavljati pušku i gađati, a nakon toga bi trebalo uvesti obvezni vojni rok od 60 dana.

Vezano uz izbor novog glavnog državnog odvjetnika Radić je najavio da Domovinski pokret neće podržati ni jednog kandidata jer predstavljaju nastavak dosadašnje politike DORH-a koju ne podržavaju. Neće podržati Ivana Tudrića jer je previše blizak HDZ-u i nije primjereno da bude glavni državni odvjetnik.

U DP-u drže da treba promijeniti način izbora glavnog državnog odvjetnika kako se ne bi dovodila u pitanje njegova neovisnost.

Radić je opovrgnuo tvrdnju Mostova zastupnika Nikole Grmoje da je vlasnik Z1 televizije te najavio pokretanje građanske parnice zbog te tvrdnje.

Što se tiče tvrdnji oko Foretenove, Radić je rekao da je predsjednik Mosta Božo Petrov, u vrijeme dok je bio predsjednik Sabora, dignuo kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, da je Most dignuo ruku za lex Agrokor, predložio tadašnjeg izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka, s njim se tajno sastajao te izglasao Maricu Vidaković za predsjednicu privremenog vjerovničkog vijeća.

Politička odgovornost u tom slučaju je na premijeru Andreju Plenkoviću ali i na Mostu koji je bio dio HDZ-ove Vlade i koji je imao svoje ljude u grupi Borg, ustvrdio je Radić.

Komentirao je i napad na maloljetnike u Vukovaru kazavši da nije riječ o nikakvim navijačima već o huliganima.  “Najoštrije osuđujem takvo huliganstvo”, naglasio je.