Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je završnoj konferenciji europskog projekta energetske obnove područne škole Kapelica u koju je uloženo 1,1 milijun kuna.

Riječ je o kompletnoj energetskoj obnovi školske zgrade koja je obuhvaćala obnovu vanjske ovojnice, toplinsku zaštitu stropa, zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu poda i druge potrebne radove.

Time je Područna škola u Kapelici obnovljena od temelja do krova što znači novi standard za 20-ak učenika i njihove učitelje i nastavnike.

To je samo jedno od ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Garešnice. Naime, završena je kompletna obnova Matične škole u Garešnici i školsko-sportske dvorane u koju je Županija uspješno koristeći europska sredstva, ali i sredstva županijskog Proračuna uložila preko 12 milijuna kuna, od kojih su 4,5 milijuna kuna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije.

Obnovom škola Bjelovarska-bilogorska županija približava se zacrtanom cilju, a to je da do kraja ovog mandata 90 posto naših učenika ide u novoobnovljene škole – škole 21. stoljeća.

Tomu u prilog idu i činjenice, jer Bjelovarsko-bilogorska županija druga je Županija u Hrvatskoj po ukupnosti ulaganja u obrazovanje, a na drugom je mjestu i kada je riječ o povlačenju europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Obnova županijskih škola ulazi i u najveći građevinski ciklus Bjelovarsko-bilogorske županije u njenoj povijesti, jer trenutno su u gradnji ili obnovi školski i zdravstveni objekti vrijedni preko 450 milijuna kuna što našu županiju svrstava u najvećeg investitora u ovom dijelu Hrvatske.

„Područna škola Kapelica jedna je od sedam područnih škola OŠ Garešnica, a osnovana je davne 1895 godine. Škola je ove godine radila u dvije dvorazredne kombinacije, a tako će nastaviti i dalje. Dobra vijest je da ove školske godine upisujemo osam učenika u prvi razred, a iduće dvije godine po šest učenika tako da ova škola obnovljena ima svoju budućnost – naglasio je ravnatelj OŠ Garešnica Slaven Marinić.

Dodao je kako bi uputio zamolbu roditeljima da upisuju djecu iz Kapelice i okolnih mjesta u ovu područnu školu pogotovo kad nam je sada ovako lijepo obnovljena.

– Energetska obnova nije kraj ulaganja u ovo školu, pa će Županija izdvojiti dodatna sredstva da bi školu opremila novim namještajem kao što je već provedeno u područnoj školi Zdenčac i u Matičnoj školi Garešnica. Obnovom škola na našem području završava jedan veliki, ja mogu upotrijebiti riječ povijesni investicijski ciklus, kojim naši učenici i djelatnici dobivaju primjerene uvjete za rad. Zahvaljujući dodatnim ulaganjima Županije stvaramo uvjete da iduću školsku godinu u Matičnoj školi započnemo s radom u jednoj smjeni – dodao je.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija prije sedam godina bila je zadnja po povlačenju sredstava Europske unije u Republici Hrvatskoj.

– Ovog trenutka smo mi treći i naravno da se to mora negdje i vidjeti. Dio tih sredstava koje smo povukli je uloženo na području grada Garešnice. Moram reći da se naše investicije i vide i da smo mi kao investitor najveći u ovom dijelu Hrvatske i da ono sve što radimo mora biti na dobrobit svih vas i nas. Mi smo samo u školstvo Garešnice do sada uložili preko 13 milijuna kuna, Matična škola koja je obnovljena, ova koja se sada završava. Mi ćemo nastaviti i dalje na tom polju – kazao je župan Bajs u Kapelici.