Nezadovoljni dostavljači Wolta ponovno su u četvrtak prosvjedovali ispred uprave tvrtke te zatražili porast cijene rada za minimalno 30 posto te upozorili da su svi troškovi porasli a njihova cijena rada smanjila.

Predstavnik radnika Silvijo Šimić rekao je kako su radnici koji su jučer počeli raditi u Woltu odmah na početku u minusu za 130 eura. Kaže kako oni žele plaćati doprinose ali i da im se omoguće bolji financijski uvjeti. Ističe kako su se povećali troškovi za doprinos, proviziju za predstavničku tvrtku a cijena njihova rada smanjila.

Dostavljači traže porast cijene rada za minimalno 30 posto, da im se omogući rad putem obrta, izmjene Zakona o radu (ZOR) u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada i nadzor uvjeta u kojima rade strani radnici.

“Do ovog medijskog cirkusa ne bi došlo, da nas se shvatilo ozbiljno. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se pokreće ovakva priča koja je izuzetno teška jer mi smo treći u redu, nakon agregata i tvrtke”, rekao je Šimić na prosvjedu na kojem se okupilo 30-ak dostavljača.

Prosvjednicima se obratio i generalni direktor Wolta Marin Šušnjar koji je rekao kako tvrtka posluje u skladu sa zakonom ali da žele nastaviti razgovare s dostavljačima.

“Zakon je odredio da je tvrtka agregator u ovom odnosu poslodavac. Dostavljač je zaposlenik te partnerske firme, a Wolt je platforma”, objasnio je.

Šušnjar je rekao kako ne mogu udovoljiti zahtjevima za porast cijene rada od minimalno 30 posto i mogućnosti rada putem obrta jer bit to ugrozilo poslovanje tvrtke.

Podršku radnicima dala je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja je istaknula kako Wolt krši radnička prava, što se na prethodnom prosvjedu pokušalo razriješiti. “Pošto je bilo Valentinovo, Wolt je iskoristio priliku i poslao radnicima poruku da će se taj dan, baš slučajno, dignuti cijena dostave. Znači imaju novaca, ali samo za suzbijanje prosvjeda” kazala je.

Ocijenila je i da su tvrtke agregatori, odnosno tvrtke posrednici, moderni robovlasnici.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je kako radnici imaju pravo na kolektivno pregovaranje no ono nije moguće s tvrtkama agregatorima jer one ne određuju cijenu rada.

Iz uprave Wolta su istaknuli kako ne krše prava radnika jer oni nisu poslodavac, što je još dodatno pojačalo tenzije između okupljenih dostavljača i predstavnika Wolta.

“Mi pred sobom imamo zid, a 10. ožujka idemo na Trg bana Josipa Jelačića s ostalim radnicima koji rade preko digitalnih platformi” završio je Šimić.