Predstavnici dostavljača digitalnih platformi pozvani su u petak s prosvjeda na razgovor u Vladu gdje će predstaviti svoje zahtjeve među kojima su izravni rad za platforme koji će zamijeniti rad za agregatore te mogućnost kolektivnog pregovaranja o cijeni rada.

Predstavnik inicijative re-Wolt Silvio Šimić naglasio je da novi Zakon o radu koji je na snazi od ove godine nije riješio brojne probleme radnika digitalnih platformi.

“Mi ćemo predložiti da izravno radimo za Wolt bilo kao obrtnici ili kao zaposlenici. U mnogim zemljama Europske unije to pravilo vrijedi i nitko ne može reći da to nije moguće”, rekao je pred stotinjak okupljenih radnika na Markovom trgu.

Predstavnici radnika ubrzo su ušli u zgradu Vlade gdje će govoriti o problemima i predstaviti svoje zahtjeve.

Prosvjed je počeo na Trgu bana Jelačića, a na putu prema Gornjem gradu ‘woltovcima’ su se pridružili i radnici Glova i Bolta, uzvikujući “Uprava odlazi” i “Bilo je dosta”.

Cijelo vrijeme žrtvovali smo da bi posao funkcionirao, da bi tvrtke zaradile milijunske iznose”, dodao je Šimić.

Radnici imaju pravo na veće plaće, pogotovo ako dođe do inflacije, poručila je zastupnica Radniče fronte Katarina Peović.

“Tražit ćemo, prije svega, da vas se počne tretirati kao radnike. Tražit ćemo da možete pregovarati o cijeni rada”, kazala je.

U Hrvatskoj je preko 80 posto radnika zaposleno preko agregatora, odnosno tvrtki posrednika, a radnici ih često prijavljuju za kršenje radničkih prava, jer ne poštuju radne uvjete, ne pružaju zaštitu na radu, a radnike otpuštaju bez upozorenja.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković napomenuo je da agregatori nemaju nikakvih obaveza prema radnicima, ali im uzimaju zaradu.

“Nemoguća je misija da pregovaramo s ljudima koji ne određuju cijenu rada i radno vrijeme. Oni samo uzimaju svoj novac koji je veći od vašeg, to nema nikavog smisla”, rekao je Iveković.