Donacijom HEP-a razminirano je gotovo 300 tisuća četvornih metara na području Kotar šume između Siska i Petrinje, koja se naziva “šumom smrti” jer je riječ o dosad minama najgušće zagađenom području u Hrvatskoj, na kojemu je dosad zabilježeno 19 minskih incidenata u kojima su stradale 33 osobe od kojih 13 smrtno.

Za razminiranje je utrošeno 1,8 milijuna kuna, koje je donacijom osigurao HEP kao dugogodišnji partner Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), koji je najveći pojedinačni donator. Na razminiranju Kotar šume bilo je angažirano 80 pirotehničara iz 13 ovlaštenih tvrtki, a pronađeno je i uništeno 357 minsko eksplozivnih sredstava.

Certifikat o razminiranju dijela Kotar šume predstavniku HEP-a Matiji Horžiću u srijedu je predao ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, koji je napomenuo kako su prošla i ova godina prekretnice u aktivnostima razminiranja. Izrazio je uvjerenje kako će do 2019. godine cijelo područje Hrvatske biti razminirano.

“Sisačko-moslavačka županija druga jer po veličini minski sumnjivog područja u zemlji. Kotar šumu, ne bez razloga, nazivamo ‘šumom smrti’. Svaka deveta pronađena mina u Hrvatskoj je upravo mina iz Kotar šume. Dosad je razminirano 6,1 četvornih kilometara Kotar šume uz naselja, a još je preostalo razminirati oko 10 četvornih kilometara šume”, rekao je Jakopec.

Na donaciji HEP-a, koji je dosad u razminiranje uložio 65 milijuna kuna, zahvalili su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Kako je napomenuo župan Žinić, zahvaljujući donacijama, ali i novcu iz županijskog proračuna ubrzano je i razminiranje poljoprivrednih površina. Za te je potrebe utrošeno i 91,7 milijuna kuna iz fondova EU.

Na području županije još je preostalo oko 80 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, a očekuje se da će do 2018. godine cijelo područje biti očišćeno od mina.

Od 1996. godine u Hrvatskoj je ukupno od minsko eksplozivnih sredstava stradalo 586 osoba, od čega 200 smrtno. Na području devet županija, odnosno 71 grada i općine, još je 486,6 četvornih kilometara minski sumnjivog područja.

(Hina)

fah