Domu učenika srednjih škola Bjelovar koristit će se za smještaj medicinskog osoblja koji rade na na zbrinjavanju pacijenata zaraženih koronavirusom

8. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Domu učenika srednjih škola Bjelovar koristit će se za smještaj medicinskog osoblja koji rade na na zbrinjavanju pacijenata zaraženih koronavirusom


Nakon bjelovarskog hotela Central, Lovačke kuće u Babincu i Bjelovarskog sajma u Gudovcu, Bjelovarsko-bilogorska županija preuzela je i četvrti objekt namijenjen prevenciji u borbi protiv koronavirusa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a riječ je o Domu učenika srednjih škola Bjelovar.

Naime, Dom učenika srednjih škola Bjelovar bit će namijenjen zdravstvenim djelatnicima koji rade u turnusima na Odjelu za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom u Općoj bolnici Bjelovar.

Nakon što odrade svoju smjenu, nad zdravstvenim djelatnicima obavit će se testiranje na koronavirus, a za vrijeme čekanja nalaza, do 24 sata, bit će smješteni u Domu učenika srednjih škola Bjelovar, ako nemaju uvjeta za samoizolaciju.

Ako je nalaz negativan testirani zdravstveni djelatnik može ići kući, a ako je nalaz pozitivan bit će smješten na Odjelu za koronavirus u Općoj bolnici Bjelovar.

Treba istaknuti kako do sada niti jedan zdravstveni djelatnik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije zaražen koronavirusom.

Do sada je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šest osoba zaraženih koronavirusom. Od njih šest, pet osoba nalazi se u samoizolaciji i u dobrom je općem stanju dok se jedna osoba nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ Zagreb.

Tri osobe vode se statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije te nisu testirane i ne liječe se u Općoj bolnici Bjelovar.

Ukupno su do sada u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus testirane 102 osobe, a 447 osoba nalazi u samoizolaciji.

Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar istaknuo je kako od početka epidemije koronavirusa bjelovarska Opća bolnica, po uputama kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite BBŽ, poduzima sve potrebne mjere i organizaciju službe za novonastalu situaciju.

-Između ostalog, prenamijenili smo dva odjela, Odjel ortopedije za izolaciju pacijenata zaraženih koronavirusom te Odjel urologije za opservaciju pacijenata. Za to je bilo potrebno napraviti i organizaciju kadrova. Mi smo formirali timove koji se mijenjaju u tim prostorima. Od tridesetak medicinskih sestara, deset su u službi, drugih deset su pripravni, a treći tim je na odmoru nakon testiranja – istaknuo je ravnatelj te dodao.

– Danas je jedna trećina izašla iz službe, morali smo ih testirati ujutro i do dolaska nalaza osigurali smo im adekvatan smještaj, uz pomoć Stožera civilne zaštite BBŽ i ravnateljice Doma učenika srednjih škola. Hvala svima – istaknuo je.

Podsjetimo, na području Bjelovarsko-bilogorske županije nekoliko je objekata namijenjenih prevenciji u borbi protiv koronavirusa. U bjelovarski hotel Central, prema prosudbi epidemiologa, smještaju se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama kao i one osobe koje dolaze izvan Hrvatske, a nemaju uvjete za boravak u samoizolaciji.

S druge strane, na području Bjelovarsko-bilogorske županije organizirane su dvije karantene za vozače kamiona, u Lovačkoj kući Babinac te na sajamskom prostoru u Gudovcu koja je otvorena samo u dane vikenda, kada je i nedostatan kapacitet karantene u Babincu.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuo je kako je Dom učenika srednjih škola Bjelovar, namijenjen isključivo za zdravstvene djelatnike koji se nalaze u borbi protiv koronavirusa, na odjelu bolnice koji je upravo za to namijenjen i koji će ovdje čekati do 24 sata nakon testiranja da se svojim kućama vrate potpuno sigurni da nemaju koronavirus.

-Mi smo jedna od rijetkih županija u kojoj nema niti jednog zdravstvenog djelatnika pozitivnog na koronavirus. Također, jedna smo od županija koja već nekoliko dana nema novozaraženih koronavirusom. Ovoga trenutka imamo i 447 sugrađana u samoizolaciji i pohvalio bih našu Policijsku upravu s obzirom na to da su napravili do sada 1445 pregleda tako da se kontrolira samoizolacija. Sve je manji broj onih koji napuštaju samoizolaciju bez rješenja koje im to omogućava. Pozvao bih naše sugrađane, u vrijeme uskrsnih blagdana, da posebno paze na one sve one mjere koje su već sada naznačene i da zajedno budemo ona županija koja je ovoga trenutka na začelju ljestvice hrvatskih županija po broju onih koji su zaraženi – zaključio je župan.

Facebook Comments