Domovinski pokret (DP) poručio je u nedjelju da ih u vezi formiranja nove vlade zovu sa svih strana, ali oni nisu trgovci foteljama i neće iznevjeriti svoje birače ni hrvatski narod.

DP se javio priopćenjem nakon što su mediji objavili da pregovaraju s HDZ-om o sklapanju nove većine te da traže resore kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i regionalnog razvoja.

“DP priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama, takav razgovor ne vodimo i odbacujemo”, poručuju iz stranke koja je sa 14 mandata zauzela treće mjesto iza HDZ-a i SDP-a.

“Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod”, kaže DP.

HDZ i DP su, po pisanju Telegrama, na korak do finalnog dogovora o novoj vladi i parlamentarnoj većini. DP je navodno odustao od resora gospodarstva i poljoprivrede, ali traže najmanje četiri resora – kulturu, unutarnje poslove, pravosuđe i regionalni razvoj.

Medijske napise je kao špekulacije odbacio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je potvrdio da već postoje kontakti s Domovinskim pokretom, sa čijim će predstavnicima razgovarati idućeg tjedna.

Nikakvi razgovori o zahtjevima mogućih partnera još nisu počeli, rekao je upitan je li spreman udovoljiti zahtjevu Domovinskog pokreta da se u sklapanje nove većine ide bez SDSS-a.

“Kad sjednemo za stol, onda ćemo vidjeti. Ove sve špekulacije u medijima, ovo ministarstvo, ovaj uvjet, to ljudi izmišljaju i puštaju spinove, nikakvih sadržajnih razgovora između dviju stranaka u tom pogledu nije bilo”, rekao je Plenković nakon komemoracije u Jasenovcu.