OPG Strunjak iz Prugovca, naselja kod Kloštra Podravskog jedan je od mnogobrojnih lokalnih proizvođača povrća koji godinama uspješno surađuje s križevačkim KTC-om. Točnije, ovaj OPG već 15-ak godina posluje s vodećim križevačkim trgovačkim lancem pa ih tako svake godine opskrbljuje s više vrsta povrća i to: salata kristal i endivija, radič, kelj, komorač, koraba, brokula, zelje, paprika.

Potražnja Strunjakovog kineskog kupusa sve je veća

Potražnja Strunjakovog kineskog kupusa sve je veća

– Upravo sa OPG Strunjak uveli smo novu kulturu na police i to kupus kineski koji su kupci prepoznali i svake godine povećava se potražnja – rekla je Melanija Zorko, izvršna direktorica KTC-a. Godišnje se od OPG Strunjak otkupi i više od 100 tona raznovrsnog povrća. Višegodišnja suradnja pokazatelj je kvalitete njihovih proizvoda i dobre međusobne suradnje, ističu u KTC-u.

U plastenicima uzgajaju paprike

U plastenicima uzgajaju paprike

– Trenutno obrađujemo 50 rali zemlje, a počeli smo s 12, no dalje se ne mislimo širiti, nego sada samo poboljšavamo kvalitetu – kazao je Stanislav Strunjak (61) koji je povrtlar posljednjih 15 godina. Prije toga je sa suprugom uzgajao cvijeće nakon, a 1992. prekinuo je s tovljenjem bikova.

– Biljka je najzahvalnije biće na svijetu. Koliko god joj daš pažnje, ljubavi i truda, toliko ti više vraća. To je ‘biblija’. No, jedno je pravilo s povrćem. S njim se mora živjeti i sve dijeliti – objasnio je S. Strunjak. S njim se slaže njegov najstariji sin Vedran (28) koji je ‘mladi gazda’ farme i ne misli se baviti ničim drugim.

Pakiranje sadnica salate

Pakiranje sadnica salate

– Imamo odličnu suradnju s KTC-om jer nas podupiru u svim naših pothvatima i stvarno smo zadovoljni. Svo povrće uzgajamo na vlastitoj zemlji i čak imamo i mogućnost odmaranja zemlje iz godine u godinu tako da je možemo prirodno obnoviti pa ne moramo trošiti razne dodatke kao drugi – kazao je Vedran Strunjak. Na OPG-u svakodnevno još radi majka Ljubica (55) koja osim u polju i brojnim plastenicima drži i cijelo kućanstvo pod kontrolom.

– Navikli smo puno raditi. Ovdje ima posla od jutra do sutra i do prekosutra, ali ne žalimo se jer je dobro dok se radi – kroz smijeh je prokomentirala Ljubica Strunjak.

Koliko ljubavi se daje biljci, toliko ona vraća, moto je OPG-a Strunjak

Koliko ljubavi se daje biljci, toliko ona vraća, moto je OPG-a Strunjak

OPG Strunjak zapošljava desetak radnika koji rade na 15 hektara vanjske proizvodnje i pola hektara plastenika te imaju uzgoj kroz cijelu godinu.

go/prigorski.hr