Dolenec: Sustav uprave, poduzeća i ustanova Grada Zagreba je devastiran

1. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Dolenec: Sustav uprave, poduzeća i ustanova Grada Zagreba je devastiran


Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec na Novu se godinu osvrnula na situaciju u Gradu Zagrebu te ocijenila da je sustav gradske uprave, poduzeća i ustanova “doista devastiran”, ali da su spremi “na trčanje uzbrdo” i donošenje teških odluka.

“Teško je opisati dubinu posljedica činjenice da je 20 godina partikularni interes bio ispred javnog, da je stranačka lojalnost bila glavna kvalifikacija za bilo koji zadatak, do razine da se čistačica u sustavu nije mogla zaposliti bez da je Milan Bandić to odobrio, ali doslovno”, napisala je Dolenec u subotu na svom facebook profilu.

Ustvrdila je da je to teško promijeniti, ali da na tome rade svaki dan. “Mijenjamo tu kulturu rada, očekivanja zaposlenika, vlastitim primjerom uvodeći pristup radu koji je sustavan, argumentiran i utemeljen na jasno definiranim ciljevima”, dodala je.

Preuzimanje kompleksnog i velikog sustava Grada Zagreba usporedila je sa preuzimanjem kormila velikog tankera, broda koji, kaže Dolenec, i kad najbolje funkcionira smjer može promijeniti polako i postupno. “Ali s tim da tanker kojem smo mi preuzeli kormilo ima potrgane komande, mi pritišćemo gumbe koji ne rade i doslovno se svaki dan moramo spustiti u strojarnicu da bismo kvarove popravljali u hodu”, napisala je Dolenec.

Unatoč takvom naslijeđenom sustavu koji “u svakom smislu moraju jačati i mijenjati” navela je da su u prvih sedam mjeseci uspjeli napraviti dio stvari, izdvojivši donošenje gradskog proračun s prioritetima u financijskoj stabilizaciji i razvoju Zagreba te izbor uprave Zagrebačkog holdinga i ZET-a.

Pokrenuli su interventne mjere kako bi se osigurala likvidnost, identificirali nepotrebne troškove i preko ljeta pripremili rebalans proračuna, a već na prvoj radnoj sjednici Gradske skupštine u srpnju usvojili su novi model Gradske uprave koji smanjuje broj gradskih ureda s 27 na 16, a koji je danas stupio na snagu.

Počeli su i seriju javnih natječaja u gradskim poduzećima, Gradskoj upravi i ustanovama, izmjene upravnih vijeća u više od 300 gradskih ustanova, inicirali su proces javnih poziva za članove školskih odbora, pa će u 2022. u gotovo 200 osnovnih i srednjih škola imati nove školske odbore.

Pokrenuli su također javni poziv za smještaj ljudi koji od potresa borave u Areni, a koji je u međuvremenu završen i uskoro će prve obitelji seliti u gradske stanove, uspostavili su mobilne timove koji su tisućama građana pomogli s aplikacijama na Fond za obnovu, a prijave na Fond su podigli s 11 na 650 milijuna kuna u tri mjeseca te ugovorili više od 300 milijuna kuna za sufinanciranje projekata čija obnova je u tijeku.

Tu je i novi sustav stipendiranja za ugrožene skupine i stipendiranje deficitarnih zanimanja za što su u studenom objavljeni natječaji, zaustavljene su nove prijave na mjeru roditelj odgojitelj te je, nakon analize učinaka, mjera revidirana, a preuzeta je obveza za kvalitetnije i dostupnije vrtiće.

“Spremni smo na donošenje teških odluka, na mandat koji će čitav biti obilježen trčanjem uzbrdo, jer nismo vođeni željom da budemo popularni nego dugoročnom vizijom da učinimo Zagreb zelenijim, pravednijim, boljim mjestom za život, za sve njegove stanovnike”, poručila je, uz ostalo, Dolenec.

(Hina)