Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u četvrtak da će od 1. kolovoza izmjenama odluke o socijalnoj skrbi za korisnike inkluzivnog dodatka, umjesto 18.000 korisnika, novčanu naknadu od Grada dobiti njih 28.000, a za to će se osigurati preko 13 milijuna eura

Grad Zagreb će godišnje za tu namjenu u gradskom proračunu morati osigurati preko 13 milijuna eura, a inicijalno je u 2024. to trebalo biti oko 8,5 milijuna eura, istaknula je Dolenec na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Izmjena Odluke  o socijalnoj skrbi za proširenje programa novčanih naknada za korisnike inkluzivnog dodatka je jučer upućena u javno  savjetovanje, gdje će biti 30 dana. Nakon čega će krajem lipnja biti na sjednici Gradske skupštine kao i rebalans gradskog proračuna, jer je i njezina primjena vezana uz rebalans.

Odluka ne govori o novčanim iznosima, ali su one navedene u Zaključku gradonačelnika. Ta nova osnova prava temeljem inkluzivnog dodatka bit će na snazi u Gradu Zagrebu od 1. kolovoza ove godine, rekla je Dolenec.

Tada će i oni korisnici koji su im eventualno “ispali” iz sustava, za te mjesece biti nadoknađeni do tog trenutka kad s rješenjem ostvare pravo temeljem inkluzivnog dodatka, dodala je.

Rekla je da najveći broj korisnika prima oko 26 i pol eura mjesečno, a djeca s teškoćama 50 eura mjesečno. Svim korisnicima Grad isplaćuje i uskrsnicu i božićnicu od po 50 eura.

“Napravili smo takve izmjene da zadržimo sve korisnike koje imamo, da svakome tko dobije rješenje o inkluzivnom dodatku i njemu možemo početi isplaćivati novčanu pomoć, i za onaj manji broj ljudi, nešto preko 300 koji su do sada imali izdana rješenja i nama su ‘ispali’ iz sustava potpora, nadoknadimo mjesece koji su bili u raskoraku”, objasnila je.

Dolenec kaže da s tom izmjenom Odluke nisu išli ranije jer se program od 18.000 penje na potencijalnih 25.000 ili 28.000  korisnika, a to ima značajne reperkusije za gradski proračun i zato je izmjene bilo nužno vezati uz rebalans.

Tomašević: Tri puta povećavamo iznos izdvajanja za potporu vrhunskom sportu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će u rebalansu gradskog proračuna tri puta povećati iznos  izdvajanja za potporu vrhunskom sportu, s oko 1,3 milijuna eura koliko je bio lani, to će se sada popeti na četiri milijuna eura.

Zbog toga su krenuli u novi javni poziv za financiranje vrhunskog sporta, prijave se podnose do 21. lipnja, te je pozvao sve najbolje sportske klubove da se prijave.

Najavio je i novi javni poziv za financiranje pilot projekata u području sporta “Sport za sve” jer im je itekako bitan i amaterski, rekreativni i školski sport te je pozvao zagrebačke sportske saveze da se jave na taj poziv.

Tomašević je izvijestio i da je nakon završetka javnog poziva, INmusic festival dobio 346.000 eura potpore, a Zagreb Design Week 135.000 eura. “Što znači da je pola milijuna eura od 1,6 milijuna eura na ovom pozivu podijeljeno, tako da smo objavili dodatni poziv za kulturna događanja i pozivamo mikro, male i srednje poduzetnike da se jave”, rekao je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet potvrdio je novinarima da su noćas s Hipodroma konji od ilegalnog posjednika odvezeni u dvije ergele izvan Zagreba. Objasnio je da su štale na Hipodromu u kojima su bili konji nesigurne i trebat će ih ukloniti te će izgraditi bolje štale.