Poglavar Ukrajinske katoličke Crkve istočnog obreda u subotu je rekao da se dokument koji je ovaj tjedan odobrio papa Franjo, kojim se dopuštaju blagoslovi za istospolne parove, ne odnosi na njegovu crkvu i njezin nauk.

Vrhovni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk rekao je da taj vatikanski dokument “tumači pastoralno značenje blagoslova u Rimokatoličkoj Crkvi” ali se ne osvrće na pitanja koja upravljaju istočnom, odnosno Grkokatoličkom Crkvom.

“Dakle, ova se Deklaracija odnosi isključivo na Rimokatoličku Crkvu i nema pravnu snagu za vjernike Ukrajinske grkokatoličke Crkve”, rekao je Ševčuk u izjavi.

Rekao je da se blagoslov ne može odvojiti od crkvenog nauka i stoga “ni na koji način ne može proturječiti učenju Katoličke Crkve o obitelji kao vjernoj, neraskidivoj i plodnoj zajednici ljubavi između muškarca i žene”.

Crkva istočnog obreda vrši bogoslužje prema obredima sličnim pravoslavnoj vjeri, ali je u zajedništvu s Rimom na temelju sporazuma iz 16. stoljeća.

Represija je u sovjetskom razdoblju crkvu primorala da se skloni iz javnosti, a sada ima oko 4,5 milijuna vjernika, oko 10% stanovništva Ukrajine.

U dokumentu vatikanskog doktrinarnog ureda stoji da rimokatolički svećenici mogu davati blagoslov istospolnim parovima sve dok se ne daju kao dio redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

Takav bi blagoslov bio znak da Bog sebi zove sve, ali i dalje nije sakrament heteroseksualnog braka, stoji također u dokumentu.

Prava homoseksualaca ostvaruju određen napredak u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama osim Rusije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izrazio je naklonost prema podržavanju prava homoseksualaca, iako je isključio mogućnost ustavnih promjena koje bi dopustile istospolne brakove dok je zemlja u ratu.