Britanski premijer Boris Johnson bori se zadržati vlast u Downing Streetu 10 dok ministri i suradnici nastavljaju napuštati vladu i u srijedu u znak prosvjeda protiv njegova vodstva.

Prošlo je samo nekoliko tjedana otkako je Johnson preživio glasanje o povjerenju izazvano otkrićima da je posjećivao domjenke u vladinim uredima u vrijeme kada je vladina politika izričito zabranjivala društvena okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Sada ga se optužuje da je ignorirao zabrinutost oko osobnog ponašanja Chrisa Pinchera, koji je preuzeo više državnih dužnosti. Pincher je dao ostavku na mjesto premijerova zamjenika nakon što je navodno napao dvojicu muškaraca u pijanom stanju u londonskom Carlton Clubu.

Ogorčenost zbog tih događaja potaknula je više ostavki u kabinetu, zadnji je ostavku na mjestu ministra za djecu i obitelj u srijedu dao Will Quince, koji je rekao da ne može prihvatiti da ga se pošalje braniti premijera na televiziji s netočnim informacijama u sukobu oko Pinchera.

Zastupnica konzervativne stranke u parlamentu Laura Trott dala je u srijedu ostavku na mjesto pomoćnice ministra, rekavši da je “povjerenje u politiku – i uvijek mora biti – od najveće važnosti, ali nažalost posljednjih mjeseci ono je izgubljeno”.

Njihove ostavke rano ujutro u srijedu slijedile su nakon niza odlazaka iz vlade u utorak, predvođenih Rishijem Sunakom i Sajidom Javidom.

Nadhim Zahawi,  Sunakov nasljednik na mjestu ministra financija, nagovijestio je poništavanje planiranog povećanja poreza na dobit kao dio napora da se vrati povjerenje između vodstva i zastupnika iz Johnsonove konzervativne ili torijevske stranke.

No, čini se da rekonstrukcija kabineta nije uvjerila Johnsonove kritičare da prekinu paljbu.

Quince je bio jedan od ministara poslanih da putem medija obrane Johnsonov stav o Pincheru.

Premijer je kasnije priznao da je bio prethodno obaviješten o optužbama protiv Pinchera koje datiraju iz 2019. i rekao da mu je žao što ga je nakon toga zadržao u vladi.

Quince je rekao da je dobio “iskrenu ispriku” od Johnsona jer je poslan s “netočnim” brifingom o premijerovu poznavanju događaja.

Ali “nemam drugog izbora nego podnijeti ostavku” jer sam “prihvatio i ponovio ta uvjeravanja u dobroj vjeri”, istaknuo je.