Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je pozdravio očekivanu ponudu Europske unije statusa kandidata za svoju ratom pogođenu zemlju dok su ruske snage gađale drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i istočni Donbas.

Europski čelnici će na sastanku u Bruxellesu u četvrtak formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU. Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Rat je imao elik utjecaj na svjetsko gospodarstvo, ali i na sigurnost Europe zbog porasta cijena plina, nafte i hrane. Europska unija zbog rata je odlučila smanjiti ovisnost o ruskim energentima, a Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u.

„Vjerujem da će svih 27 zemalja članica Europske unije poduprijeti naš status kandidata“, kazao je Zelenskij učenicima Munk škole za globalne poslove i javnu politiku u Torontu.

„Ovo je naše svijetlo na kraju tunela.“

No, Zelenskij se za sada suočava s većim problemima od a zadovoljenja standarda Unije vezanih uz korupciju i reformu državne administracije, s obzirom da njegovim vojnim snagama zbog žestokih borbi u Donbasu ponestaje streljiva.

Ruske vojne snage granatirale su u srijedu drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i okolicu i pri tom ubile najmanje dvadeset ljudi, što je, po Kijevu, pokušaj da ih natjeraju na povlačenje snaga s glavnog bojišta zbog zaštite civila.

Iz Rusije tvrde da su na glavnoj bojišnici u Sjeverodonjecku ukrajinske snage opkoljene od prošlog tjedna, ali iz snimaka neovisnog novinara jasno je da bitka još nije završena jer ukrajinskim trupama pojačanja još pristižu gumenjacima preko rijeke.