Veleposlanici Europske unije formalno su se u petak složili o početku pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, priopćilo je belgijsko predsjedništvo EU-a, dodajući da će se to dogoditi na međuvladinim konferencijama 25. lipnja.

Belgija, koja šestomjesečno predsjeda EU-om, objavila je na društvenoj mreži X da bi odluku trebali službeno odobriti ministri financija i gospodarstva koji će se sastati idućeg petka.

Otvaranje pregovora s Europskom unijom bilo bi poticaj za moral Ukrajine dok ruske snage napreduju u regiji Donjeck i otvaraju novu frontu u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Sporazum znači da je Mađarska za sada odustala od svog protivljenja približavanju Ukrajine članstvu u EU. Budimpešta, koja ima bliske veze s Moskvom, rekla je da sumnja u procjenu Europske komisije da je Ukrajina spremna.

Komisija je prije tjedan dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti oko početka pregovora.

Belgija i Komisija željele su postići dogovor prije nego što Mađarska od 1. srpnja preuzme rotirajuće predsjedanje na šest mjeseci.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u tjednima nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., a četiri mjeseca kasnije dobila je status kandidata.