Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponudio je građanima zemlje svoje rješenje za suočavanje s dramatičnim porastom cijena goriva tako što ih je pozvao da odustanu od korištenja osobnih automobila i prebace se na javni prijevoz.

Komentirajući nagli skok cijena u BiH prouzročen ratom u Ukrajini i globalnim gospodarskim promjenama Dodik je u intervjuu za televiziju RS (RTRS) kazao kako mu nije jasno zbog čega se svi žale na sve skuplje gorivo a nitko se ne odriče automobila.

“Ja vidim da je veća gužva, svi su u automobilima, nitko nije zaustavio automobil jer je cijena povećana s 2,30 konvertibilnih maraka (9,6 kuna) na 3,20 KM (12,8 kuna). Svi voze automobile i svi se zadnje toga odriču. Ako je to toliki udar, prvo se ugasi motor, je li tako? Pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo”, kazao je Dodik.

Dodao je kako bi se svi u sadašnjoj situaciju trebali ponašati odgovorno pa je pozvao da se više koristi javni prijevoz dodajući kako to sada čini jako malo ljudi.

BiH je ukrajinsku krizu dočekala bez značajnijih rezervi goriva jer ta zemlja gotovo da i nema naftnih terminala pa je svaka nova isporuka benzina i dizela na benzinske crpke praćena i novim cijenama. Pri tom se BiH uglavnom oslanja na isporuke goriva iz Rusije.

Jedina rafinerija nafte u državi, ona u Bosanskom Brodu, u vlasništvu je ruskog državnog giganta Njeftegazinkora, no već je dvije godine u remontu i ne proizvodi derivate.

Ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić kazao je kako vlasti nemaju nikakve informacije što se zbiva u toj rafineriji i kada će i hoće li uopće proizvodnja biti ponovo pokrenuta.

U vladi u Banjoj Luci znaju samo da je dovršen proces plinificiranja rafinerije koji bi u teoriji trebao osigurati manje onečišćenje zraka kada pogoni eventualno ponovo prorade.

Zastupnici Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ranije su u Zastupničkom domu parlamenta odbili prijedlog oporbenih stranaka da se po hitnom postupku privremeno ukinu trošarine na gorivo što bi cijenu po litri smanjilo u prosjeku za 40 feninga odnosno 1,6 kuna.