Bliski suradnici lidera bosanskih Srba Milorada Dodika iskoristili su njegov susret s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem kao dokaz da on i dalje ima bitnog utjecaja u regiji te da zapravo nije izoliran zbog svoje politike koja dovodi u pitanje opstanak BiH kao države.

Dodik je u utorak nenajavljeno doputovao na Hvar gdje se sastao s Milanovićem a nakon toga je istim helikopterom kojim je tamo došao otputovao u Srbiju gdje je zajedno s Aleksandrom Vučićem promatrao vojnu vježbu srbijanske vojske hvaleći nakon toga njezinu sposobnost da “brani Srbe”.

Dodik i Vučić uz to su potvrdili kako će 4. kolovoza u Prijedoru u BiH zajedno obilježiti obljetnicu “progona Srba iz Hrvatske” kako opisuju vojno-redarstvenu operaciju “Oluja” iz 1995. godine.

Dodikova regonalna helikopterska turneja u utorak uslijedila je u trenutku kada je suočen s diplomatskom izolacijom a Republika Srpska sa tihim financijskim sankcijama Europske unije zbog postupaka kojim u tom entitetu pokušavaju potkopati Ustavni sud BiH i dovesti u pitanje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Europski parlament izravno je pozvao na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na one kojima su ga SAD izvrgnule još 2017. godine a Velika Britanija 2022.

Šefica kluba zastupnika Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić u srijedu je susrete svog stranačkog šefa s predsjednicima Hrvatske i Srbije opisala kao dokaz njegova vizionarstva i važne političke uloge.

“Fantomska kriza u BiH nije izazvana potezima Dodika već političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice koji su svjesno i ciljano išli na raspakiravanje Daytonskog sporazuma”, izjavila je Vulić koja je do sada najpoznatija po konstataciji da je Dodik za nju Bog.

Njena je teza kako su tijela vlasti RS “adekvatno, zakonito i ispravno” odgovorila na navodno kršenje Daytonskog sporazuma a da je zbog toga Dodik izložen hajci “onih koji žele unitarnu BiH”.

Time je aludirala na zakone što ih je donio parlament RS i kojima je zabranjena provedba presuda Ustavnog suda BiH na tertoriju tog entiteta kao i odluka visokog predstavnika.

Te je zakone Schmidt pak poništio 1. srpnja a Dodik to za sada odbija poštovati dok njegova suradnica sada sugerira kako za to ima i potporu.

“Stoga je jako važna suradnja predsjednika Srbije, Hrvatske i Srpske”, kazala je Vulić.

Dodikov koalicijski partner Daro Banjac, čelnik stranke pod nazivom Narodna partija RS, kazao je kako sastanci s Milanovićem i Vučićem dokazuju kako Dodik ima odlične odnose ne samo sa predsjednicima Srbije i Hrvatske već i sa ostalim političarima iz regije, posebice s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

“To pokazuje poziciju Republike Srpske i da ona, bez obzira tko što mislio, uz predsjednika Rusije Vladimira Putina i ostale političare, ima prijatelje u svijetu”, kazao je Banjac.