Vlasti u Republici Srpskoj, koje kontrolira Milorad Dodik, planiraju donijeti zakon kojim bi nevladine udruge koje dobivaju donacije iz inozemstva prisilili da se registriraju kao strani agenti, što je novi korak u radikalizaciji djelovanja vlasti nakon što je nedavno pokrenuta procedura za kriminalizaciju kletve.

Dodik je osobno novinarima u srijedu u Banjoj Luci potvrdio kako kani predložiti zakon koji bi, kako tvrdi, bio doslovno prepisan iz američkog zakonodavstva.

U SAD od 1938. postoji Akt o registraciji stranih agenata (FARA), a u njemu je propisana obveza organizacija povezanih s inozemstvom da periodično objavljuju informacije o tim vezama i aktivnostima te financijskom poslovanju.

Taj je stari propis poslužio kao osnova po kojemu je američka administracija uvela obvezu propagandnim medijima, poput Russia Today, da se registriraju kao strani agenti. Rusiji je to onda poslužilo kao osnova za donošenje uredbe po kojoj su se u toj zemlji kao strani agenti, osim nevladinih organizacija, morali registrirati mediji poput Glasa Amerike (VOA) i Radija Slobodna Europa (RFE).

“Samo će umjesto SAD pisati Republika Srpska”, kazao je Dodik, navodeći da je fer da svatko tko dobiva novac iz inozemstva prijavi vlastima svaki svoj postupak.

Ovo nije prva takva najava, a iz ogranka Transparency International-a za BiH upozoravali su kako Dodik pozivanjem na zakone SAD-a zapravo pokušava uvesti “ruska rješenja”, odnosno posegnuti za metodama kojima Vladimir Putin nastoji ušutkati oporbu i kritičare svoje vlasti.

Pritom se posebice obrušio na djelovanje zaklade “Otvoreno društvo” američkog multimilijunaša Georga Sorosa, uz tvrdnju kako postoji plan da se njezino sjedište premjesti u Sarajevo.

Smatra kako je to dokaz namjera da se stanje u BiH destabilizira pa u RS-u kane poduzeti sve ne bi li se od tih navodnih prijetnji zaštitili.

“Soros je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka, koja želi provesti svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu”, izjavio je Dodik ne nudeći nikakve dokaze za optužbe koje je iznio.

Prijetnja medijima i gušenje medijskih sloboda

Odlučno je branio i planirane izmjene kaznenog zakona RS-a kojim bi se u tom entitetu ponovo kriminalizirala kleveta. Za povredu ugleda i časti predložene izmjene predviđaju drakonske novčane kazne. Najniža bi bila 2500 eura, a u slučaju da sud procijeni kako je klevetom odnosno uvredom nanesena nepopravljiva šteta tužitelju osoba koja je takve tvrdnje iznijela ili objavila u medijima morala bi platiti i više od 50 tisuća eura.

Novinarske udruge iz BiH te brojne međunarodne organizacije upozorile su kako u RS-u ovime praktično uvode cenzuru i pokušavaju ugušiti slobodne medije.

“Ovakvi potezi protivni su međunarodnim standardima i dobroj praksi i dodatno će narušiti ukupno stanje slobode medija u RS-u”, izjavila je tim povodom posebna predstavnica OESS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro.

No Dodika te kritike nisu pokolebale pa je u srijedu najavio kako će predložene izmjene kaznenog zakona ići u parlamentarnu proceduru s planom da se što prije usvoje.

“Spodobe koje godinama lažu, petljaju i nameću se ljudima sada žele kupiti novinarsku zajednicu za sebe kako bi je navodno zaštitili”, kazao je Dodik dodajući kako mora biti kažnjen svatko tko drugome tendenciozno pokušava nanijeti štetu.