Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je uoči rasprave na općoj skupštini UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici ponovo negirao taj zločin i najavio inicijativu za “mirno razdruživanje” BiH.

Dodik je danas u Srebrenicu poveo cijelu vladu Republike Srpske i održao govor u obližnjem Bratuncu pri čemu je osudio države koje predlažu rezoluciju, a to su Njemačka i Ruanda, i još četrdesetak koje je sponzoriraju, među kojima je i Hrvatska.

Dodik je lažima nazvao sudski utvrđene činjenice o genocidu nad više od osam tisuća Bošnjaka što su ga počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Tvrdi da je u Srebrenici stradao i “neutvrđeni broj Bošnjaka” i da je četiri tisuće mrtvih tijela ondje “doneseno sa strane”.

“Sve ove godine nisu uspjeli dokazati tu brojku (od preko osam tisuća žrtava)”, kazao je Dodik.

Opća skupština UN-a u četvrtak popodne u New Yorku trebala bi glasovati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dodik je odmah najavio kako u RS to neće poštovati. “Nama to neće biti dan sjećanja jer mi taj dan nismo ništa napravili”, kazao je Dodik.

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Srbija i Republika Srpska u kojoj dominiraju bosanski Srbi više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid i protive se usvajanju rezolucije.

Za usvajanje treba obična većina u Općoj skupštini, odnosno 97 glasova, što je izgledno.

Očekuje se da će desetak zemalja glasati protiv rezolucije, dok se nekoliko desetaka članica UN-a suzdržava od glasanja zbog srpske diplomatske ofenzive, posebice među nesvrstanim zemljama.

Tekst rezolucije nigdje ne osuđuje Srbiju ili Srbe i ne nameće im kolektivnu krivnju za genocid.

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid.

Za to je dosad na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba.

Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

Dodik je, pak, najavio da će vlada RS-a nakon usvajanja rezolucije predložiti “sporazum o razdruživanju i mirnom razgraničenju”.

Današnja BiH nije, po njegovu tumačenju, nastala na temelju Dejtonskog sporazuma  nego dobrovoljnim spajanjem RS i Federacije BiH pa bi taj dogovor sada “mirno raskinuti”.

“To ćemo pokušati napraviti u narednih par godina”, kazao je Dodik koji tvrdi da se cijeli zapadni svijet urotio s Bošnjacima u nakani da i “nerođenu djecu proglasi genocidašima” i pritom nameće koncept unitarne BiH.