Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako ga sankcije kojima su SAD podvrgnule njega i njegove bliske suradnike neće odvratiti od suradnje s Rusijom.

Američko ministarstvo financija je ranije tijekom dana objavilo uvođenje sankcija većem broju osoba i tvrtki s područja zapadnog Balkana, a među njima su i trojica iz BiH kažnjena zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine zbog bliskih veza s Rusijom.

To su ministar energetike i rudarstva u vlasti Republike Srpske Petar Đokić, voditelj predstavništva RS u Rusiji Duško Perović i član Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i poduzetnik Savo Cvjetinović, povezan s tvrtkom koja je iz BiH izvozila motore za helikoptere u Rusiju.

Sva trojica su nakon što je iz Washingtona stigla potvrda da su pod sankcijama potvrdila kako su imali veza s Rusijom no u tome ne vide ništa sporno, a nakon toga potporu im je dao i Dodik koji je kazao kako mu je sada jasno da su on i njegovi suradnici problem zapadu upravo zbog prijateljstva kojega gaje prema Rusiji.

“Ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa. Neće ni američke sankcije. Ako smo mi pokazna vježba za ostale u svijetu koji bi surađivali s Rusima, neka bude tako”, izjavio je Dodik.

Ipak se potužio zbog toga što su SAD sankcijama do sada kaznile cijeli niz njegovih najbližih suradnika, uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, premijera i predsjednika parlamenta RS te trojicu ministara u entitetskoj vladi.

Jedan od njih je i Đokić kojega su SAD kaznile jer je 2017. s tadašnjim hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem potpisao ugovor o opskrbi prirodnim plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja je u vlasništvu ruske tvrtke “Zarubežnjeft”.

“Sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcioniranjem Đokića šalje se jasna poruka da SAD neće tolerirati antidejtonsko ponašanje”, stoji u očitovanju ministarstva financija SAD.

Hrvatska je pristala opskrbljivati rafineriju u Bosanskom Brodu plinom kako bi se spriječilo onečišćenje zraka koje je predstavljalo problem za stanovnike na području Slavonskog Broda.

Opskrba plinom dogovorena je na temelju posebnog tehničkog aranžmana kojim je taj energent iz Hrvatske do Bosanskog Broda dopreman produktovodom, a ne plinovodom kako je to uobičajeno.

Izgradnju plinovoda koji bi povezao dvije države ranije je zabranila vlada RS na čijem je čelu tada bio upravo Dodik.

Đikić je u četvrtak izjavio kako mu nije jasno zašto bi to bio problem i povod sankcijama.

“Oni (SAD) su trebali nazvati pravim razlogom ono što su učinili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu i to sam činio duži niz godina i nastavit ću tako”, izjavio je sankcionirani ministar.