Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je donošenje posebnog zakona po kojemu bi se izbori u Republici Srpskoj provodili mimo Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), na što su mu iz oporbenih stranaka poručili kako to neće podržati jer sve smatraju novom obmanom čiji je jedini cilj Dodikov opstanak na vlasti.

Dodik je u srijedu u Banjoj Luci okupio svoje koalicije partnere iz stranaka sa srpskim predznakom i nakon toga izjavio kako su se dogovorili da entitetskom parlamentu po hitnom postupku upute prijedlog zakona po kojemu bi izbore za tijela vlasti u RS provodilo entitetsko izbornoj povjerenstvo dok bi SIP-u prepustili samo provedbu izbora za Predsjedništvo i parlament BiH.

“Ne želimo više gledati mešetarenje izbornim procesima. Nigdje nema da je SIP nadležan za izbore na nižim razinama vlasti. Ovo je trenutak u kojem ćemo to vratiti… u nadležnost RS-a. U Federaciji BiH kako hoće”, kazao je Dodik.

On smatra kako RS ima to pravo na temelju odredbi postojećeg izbornog zakona BiH u kojima stoji kako SIP “utvrđuje načela” provedbe izbora na entitetskim i lokalnim razinama vlasti pa Dodik iz toga zaključuje kako stvarna provedba nije dio ovlasti tog tijela koje djeluje na državnoj razini.

Dodik je ranije prijetio kako će na RS prenijeti ovlasti za provedbu izbora ukoliko visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne izmjene izbornog zakona BiH u cilju očuvanja integriteta izbornog procesa, no sada je promijenio mišljenje pa je najavio kako će u svakom slučaju osporiti pravo SIP-u da provodi izbore u entitetima.

Dodikov bliski suradnik Staša Košarac, ministar vanjske trgovine BiH, u četvrtak je tvrdio kako Schmidt odnosno “stranci” tehničkim izmjenama izbornog zakona žele utjecati na rezultate budućih izbora pa im u RS-u to kane onemogućiti.

Jelena Trivić, predsjednica oporbene stranke Narodni front, poručila je pak kako te prijedloge neće prihvatiti jer je jedini cilj novog Dodikovog projekta spriječiti provedbu poštenih izbora što bi bilo moguće jedino kada bi u proces glasovanja bili uvedeni skeneri glasačkih listića, elektronska identifikacija birača i nadzor nad biračkim mjestima.

“Vjerovati privatiziranim Dodikovim institucijama da će provesti fer i poštene izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza”, izjavila je Trivić.

Kazala je kako bi najbolje rješenje za sve bilo kada bi i Dom naroda parlamenta BiH prihvatio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona što ih je potkraj prosinca usvojio Zastupnički dom.

Iz Dodikove su stranke, koja ima kontrolni pakt u klubu Srba u Domu naroda, ranije najavili kako taj prijedlog neće podržati, a to je i u ime kluba Hrvata najavio čelnik HDZ BiH Dragan Čović, koji je kazao kako je potrebno cjelovito rješenje, pri čemu je neizostavno riješiti problem legitimnog predstavljanja odnosno načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Čović je najavio kako će o tome razgovarati s partnerima u Federaciji BiH s ciljem da se do kraja siječnja postigne konačno rješenje.

Europska komisija ranije je pak definirala kako su tehničke izmjene izbornog zakona s ciljem zaštite integriteta izbornog procesa preduvjet za otvaranje pregovora o članstvu s BiH.