Ovogodišnji „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ osvojilo je 70 dobitnika iz Hrvatske i po prvi put iz Bosne i Hercegovine, a šampionska titula “Zlatni suncokret” pripala je Općini Kneževi Vinogradi, pioniru ruralnog turizma u Baranji, izvijestili su u utorak iz udruge “Klub članova Selo.”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” je na svečanosti u Opatiji dodijelila nagrade, povelje i posebna priznanja u sklopu desete nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, a obilježena je i 25. godišnjica djelovanja udruge.

Ove godine prijavljen je 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružilo se i 16 prijavitelja iz BiH.

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ je projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija – turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Osim šampionske nagrade, dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja po kategorijama.

Čazma s biološkim bazenom osvojila prestižno priznanje u turizmu

Grad Čazma osvojio je zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2023. godinu, s projektom biološkog kupališta, a nagradu je primio gradonačelnik Dinko Pirak. Spomenimo da je brončana povelja otišla u Koprivničko-križevačku županiju i to turističkim zajednicama Đurđevac i području Dravski peski.
tz durdevac

Predsjednica udruge Dijana Katica naglasila je da od samih početaka ruralnog turizma u zemlji podupiru i savjetuju ljude koji tek ulaze taj dio turizma i da joj je drago što su taj rad prepoznali i u BiH.

Na svečanosti je predstavljena nova “Nagrada dr.sc. Eduard Kušen” za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja.

Iz Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” ističu da su organizirali više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga.

Suorganizator svečanosti bila je Primorsko-goranska županija, a sljedeća će biti u Osječko-baranjskoj županiji.