U sklopu projekta “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ dodijeljena su u ponedjeljak priznanja poslodavcima koji su se u 2023. godini istaknuli kao provoditelji dobre prakse pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) u 2024. nastavlja s provedbom tog projekta radi podizanja svijesti kroz promicanje, unapređivanje i poticanje zapošljavanja, razmjenu iskustava te uspostavljanje dobre suradnje između dionika na tržištu rada.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i obuhvaća poslodavce iz javnog te privatnog sektora, a priznanje je danas dodijeljeno i u izdvojenoj kategoriji “Primjer dobre prakse“.

Dobitnici su Opća županijska bolnica Požega, Veterinarska stanica Pakrac, Vatrostalna Sisak, Žitoproizvod, Kutjevo, a za primjer dobre prakse tvrtka Harburg-Freunderberger Belišće.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je u 2023. ostvaren niz pozitivnih rezultata na tržištu rada, pa tako i za ZOSI vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom. Podsjetio je da je u prošlom mandatu porast zaposlenih osoba s invaliditetom pa do danas ukupno 70 posto, a samo u 2023. u odnosu na godinu ranije broj zaposlenih osoba s invaliditetom porastao je za 20 posto.

Naglasio je opredijeljenost Vlade da nastavi s takvom politikom te pozdravio spremnost poslodavaca da zapošljavaju osobe s invaliditetom kako bi se njihov broj sa sadašnjih 17.477 povećao za oko 6.000 novih radnih mjesta.

Vladinim mjerama planira se, naime, u iduće četiri godine uključiti minimalno još 6.000 osoba s invaliditetom na tržište rada, kroz otvoreno tržište rada i integrativne zaštitne radionice.

Računamo na daljnju suradnju s poslodavcima u privatnom sektoru i onima kojima je osnivač država, županija, grad i lokalna samouprava, koji su javni servis građanima i mogu dati doprinos, istaknuo je Piletić.

Poslodavci su izuzetno bitni za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, jer im daju na važnosti i omogućuju da se osjećaju ravnopravno, poručio je v.d. ravnatelja ZOSI-ja Ivan Prgomet. Dodao je da to ima izuzetno puno benefita, osim financijskih, i na području socijalizacije, a i njihove integracije u samo društvo.

Prgomet je napomenuo kako ZOSI pomaže poslodavcima da spoznaju vrijednost angažiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi ih se što više integriralo u zajednicu i društvo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da je Zavod partner iznimno značajnog projekta, budući se moraju ulagati posebni napori i pozornost kako bi se osobe s invaliditetom uključile na tržište rada. Lani ih je zaposleno 3600 i uz razne potpore uspostavljen je sustav koji daje dobre rezultate, naveo je.