Nakon što je Nova godina dočekana diljem Europe, za tradicionalni doček na njujorškom Times Squareu već su se počeli pripremati deseci tisuća ljudi, a očekuje se da će ih se na ulicama okupiti oko dva milijuna posjetitelja uz dosad neviđene sigurnosne mjere.

U prstenu oko Times Squarea postavljen su kamioni s tonama pijeska, a štiti ga oko 7000 policajaca. Prema stoljetnom običaju, kad u New Yorku otkuca ponoć na “Raskrižju svijeta” će milijunski auditorij vidjeti tradicionalne spuštanje svjetlucave kugle kojim će simbolično biti obilježen ulazak u 2017. godinu.

Deseci tisuća ljudi počeli su se okupljati na Times Squareu već u sumrak, a policija ih je počela smještati u boksove predviđene za oko 3000 posjetitelja, radi lakše kontrole milijunske mase. Prema obavijesti sa službene internetske stranice, nitko od posjetitelja koji napuste predviđeni prostor, čak i zbog odlaska na wc, neće se moći vratiti na svoje mjesto.

Gradski i državni dužnosnici nemaju saznanja o mogućim prijetnjama, ali Times Square će tijekom večeri biti osiguran kao nikad do sada. Više od sto različitih teretnih vozila bit će raspoređeno na strateška mjesta kako bi se spriječio mogući napad naletom kamiona, poput onih kakvi su se dogodili u Berlinu i Nici.

Stanovnike New Yorka i turiste koji će se naći na Times Squareu trebale bi dočekati prilično ugodni vremenski uvjeti s temperaturom iznad ništice, a za zabavu će se, između ostalih, pobrinuti Mariah Carey, Thomas Rhett i Gloria Estefan.

Točno minutu prije ponoći kristalna kugla, koja u promjeru mjeri oko jednog i pol metra, započet će se spuštati po stupu na vrhu zgrade gdje se sijeku Broadway i Sedma avenija. Kad kugla u ponoć doće do dna stupa, zasvijetlit će golemi natpis “2017” i započet će spektakularni vatromet.

Iako je njegova rezidencija u neposrednoj blizini Times Squarea, budući američki predsjednik Donald Trump neće biti nazočan dočeku u New Yorku, jer praznike provodi na Floridi.

Maosvni novogodošnji dočeci na javnim mjestima planirani su i u ostalim većim američkim gradovima, poput Chicaga i San Francisca, gdje su također uvedene pojačane sigurnosne mjere. No, iz američkih sigurnosnih agencija su poručili građanima da ne trebaju strahovati od mogućih terorističkih akcija.

(Hina)

fah