Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ustvrdio je kako suci želi da vlada ispoštuje ono što je dogovoreno prije pola godine te poručio da će u slučaju tzv. bijelog štrajka osigurati provođenje hitnih postupaka te poduzimanje svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene.

Glede najavljenih mjera koje je u srijedu izglasala Udruga hrvatskih sudaca Dobronić ističe da suci i sudbena vlast na čijem je čelu, ne postavljaju nikakve posebne zahtjeve izvršnoj vlasti, koje se odnose na visinu plaće kako to želi plasirati Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Sudbena vlast želi da izvršna vlast poštuje ono što je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obećao predsjedniku Vrhovnom sudu i predsjedniku UHS-a prije više od pola godine, navodi Dobronić.

Prvenstveno, dodaje, to se odnosi na obećanje da će do kraja prošle godine sustavno riješiti plaće i položaj sudaca putem propisivanja indeksacije osnovice za plaću te uspostavom platnih razreda u okviru sudbene vlasti.

“U biti, sudbena vlast želi istaknuti da načelo podjele vlasti zagarantirano Ustavom RH traži da pitanje plaća sudaca bude propisano na način koji omogućuje neovisnost sudbene vlasti.

To konkretno znači da se osnovica za isplatu plaća određuje po objektivnom kriteriju, primjerice po visini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, a ne da osnovicu po nekim svojim kriterijima određuje izvršna vlast”, poručio je Dobronić.

Ustvrdio je i da to nije sindikalna aktivnost već pokušaj stvaranja jedne od pretpostavki za ostvarivanje ustavnog načela podjele vlasti.

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je u srijedu odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

“Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka”, kazao je nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave potom su izvijestili da, unatoč proglašenju mjera Udruge hrvatskih sudaca i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.