‘Dobra energija’ dolazi u Vrbovec

2. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ‘Dobra energija’ dolazi u Vrbovec


Grad Vrbovec je jedan od deset hrvatskih gradova koji će biti stanica prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Vrbovec, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom grad postaje pionir energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

„Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj.” objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

„Građani nas mogu podsjetiti dana 08.09.2020. od 9h na lokaciji na Trgu Petra Zrinskog na našem promotivnom štandu informirati građane kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima.” izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje. U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.

„Drago mi je da se suradanja sa Zelenom energetskom zadrugom nastavlja. Grad Vrbovec planira realizaciju projekta Vrbovečki sunčani krovovi, napravljen po uzoru na sličan projekt u Križevcima. Riječ je o postavljanju sunčanih elektrana na krovove javnih zgrada. Ono po čemu se ovaj projekt razlikuje od ostalih je uključivanje građana u realizaciju projekta. Postavljanje same elektrane na krovove financirati će građani po principu crowdfundinga (društveno financiranje). Za crowdfunding model odlučili smo se kako bismo povećali ekološku svijest građana. Grad bi elektrane mogao sam isfinancirati, ali na ovaj način vezat ćemo građane uz zelenu priču i pokazati im da se ulaganje u zelenu energiju isplati. Prema izračunima kojima danas raspolažemo svim ulagačima trebalo bi biti puno isplativije svoj novac uložiti u Vrbovečke sunčane krovove nego ga držati u banci. Prema tome ovim projektom okrećemo Vrbovec obnovljivim izvorima energije, uključujemo građane u projekt na dobrobit cijele zajednice, ali i na dobrobit njih samih – izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

Dragan Vicković/prigorski.hr