Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radni sastanak s predstavnicima Ministarstva obrane i izaslanstvom Oružanih snaga RH o daljnjim ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske te o unaprjeđenju prava i položaja vojnika koji su u središtu obrambenog sustava.

Nabava oklopnih vozila Bradleyja i borbenih aviona Rafalea ocijenjeni su kao strateški iskoraci i potvrda kontinuiranog osnaživanja svih sastavnica Hrvatske vojske kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća.

Istaknuto je da proračun za obranu u sljedećoj godini iznosi više od 1,17 milijardi eura, što je u odnosu na 2016. povećanje za 644 milijuna eura, odnosno 122 posto. Ulaganje u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske i u izgradnju infrastrukture povećano je za čak 622 posto.

Osim toga, razgovaralo se o izradi i donošenju nove Strategije obrane i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, temeljnih dokumenata za unaprjeđenje strateškog okvira za provedbu ciljeva i prioriteta na području obrane.

Premijer Plenković najavio je da će Vlada uskoro donijeti uredbu sa zakonskom snagom kojom će se dobna granica za prestanak vojne službe po sili zakona, za ugovorne vojnike i mornare, sa sadašnjih 45 godina života, povećati na 50 godina. Sudionici sastanka ocijenili su da će se time još jednom unaprijediti prava i položaj vojnika koji su u središtu obrambenog sustava, priopćeno je.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.