U okviru sudjelovanja na Stručno – poslovnom skupu AKTUALNA PROBLEMATIKA U VODOOPSKRBI I ODVODNJI u Vodicama, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Varaždinske županije Mario Sambolec posjetio je zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za opću upravu Lovorkom Horvat te kolegama iz odjela sjedište Šibensko-kninske županije gdje ih je primio župan dr.sc. Marko Jelić. Prijemu je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima.

Gosti su domaćinu predstavili inicijativu za jačim povezivanjem i suradnjom između županijskih upravnih odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Kako je naglasio domaćin, župan Jelić, Šibensko kninska županija otvorena je za suradnju, razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u svim segmentima djelovanja.

Župan Međimurske županije Posavec se zahvalio na gostoprimstvu, iznio je mišljenje da su se upravni odjeli iz područja gradnje Međimurske i Varaždinske županije uspješno povezali, što i on od same ideje podržava, te ističe da se takvo povezivanje treba inicirati i u drugim područjima djelovanja. Naglasio je kako se međusobnim povezivanjem i pomaganjem daje pozitivan primjer te se dugoročno dokazuje da javna uprava može i treba biti efikasna.

Pročelnik Mario Sambolec pozdravio je sve prisutne u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka te se zahvalio na gostoprimstvu i prilici da Šibensko kninskoj županiji predstavi inicijativu povezivanja odjela iz područja gradnje, a radi uspješnog ostvarivanja zajedničkog cilja ujednačenog postupanja u postupcima izdavanja akata, važnosti edukacije i razmjene iskustava. Prvi takav stručni skup organiziran je već u studenom, a početni cilj mu je povezivanje upravnih odjela susjednih županija i gradova.

-Želja nam je da se takva praksa uvede i u ostale županije kroz Zajednicu županija. Od strane župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, a uz punu podršku župana Međimurske županije Matiju Posavca pokrenuta je inicijativa za osnivanje radne skupine za graditeljstvo pri zajednici županija – rekao je Sambolec.

– Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije pohvalila je inicijativu i dala podršku. Istaknula je nekoliko problema u postupcima izdavanja dozvola koji su zajednički. Skrenula je pažnju na problem dobivanja stručnog kadra u postupcima izdavanja akata za prostorno uređenje i gradnju, te naglasila da je potrebno vrijeme za samostalni rad u toj domeni čak do 4 godine.