Projekt aglomeracije Koprivnica koji je trebao biti priveden kraju sa zadnjim danom ove godine, izgledno je da će prekoračiti rokove za nekoliko mjeseci jer je to zatražio izvođač radova.

Direktor tvrtke Koprivničke vode Zdravko Petras za Hinu je potvrdio da je izvođač radova križevačka tvrtka Radnik podnijela zahtjev za produženje roka dovršetka projekta na osnovu potraživanja zbog nastale razlike u cijeni uslijed inflatornih utjecaja.

No stručni nadzor koji je mora pregledati svu dokumentaciju i donijeti odluku o opravdanosti zahtjeva još nije donio službeni zaključak o opravdanosti traženog.

Petras ipak kaže da postoji ozbiljna realnost prema kojoj će doći do prolongata te se u Ministarstvu gospodarstva već razgovaralo o financijskom segmentu prolongata sufinanciranja projekta.

Znamo da Operativni program konkurentnost i kohezija završava s 31. prosincem ove godine pa se EU komponenta sufinanciranja na neki način prekida. S obzirom na to da do kraja godine planiramo situirati do 83 posto sufinanciranog dijela, u Ministarstvu je dano obećanje prema kojem ćemo uči u novi ugovor o sufinanciranju isključivo iz nacionalnih izvora, istaknuo je Petras.

Dodao je da se rok koji je ponudila država proteže do kraja 2025. godine.

Naglašava da se za sada sve svodi na usmeno obećanje te se očekuju i potpisi na dokumente koji će biti garant sufinanciranja iz nacionalnih izvora.

Ipak, prvi čovjek naručitelja radova Petras očekuje da će projekt na području Koprivnice i okolnih općina biti dovršen do sredine iduće godine. Cjevarski dio napravljen je otprilike 94 posto, no ostale su još neke rekonstrukcije na području grada, ali Hrvatske ceste zbog zimskih uvjeta ne dozvoljavaju da se taj posao u trenutnim uvjetima odradi.

Uz to što je tijekom ljeta došlo i do nestašice asfalta, Petras kaže da su sve to opravdani razlozi za prolongiranje rokova za dovršetak projekta.

Pojasnio je da asfaltiranje cesta nije dozvoljeno obavljati ispod pet stupnjeva Celzijevih jer u takvim slučajevima dolazi do oštećenja kolnika.

Govoreći o brojkama, točnije kilometrima izgrađenosti, naglasio je da je do sada položeno 102 kilometara kanalizacijskih  i 32 kilometara vodovodnih cijevi. Petras iskazuje zadovoljstvo svime što je do sada urađeno. Naime, rok za dovršetak projekta je tri godine što je po njegovoj procijeni prenapregnuto.

Ukupna vrijednost ugovora Aglomeracije Koprivnica u koju uz sam grad spadaju i Općine: Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Peteranec, Rasinja i Drnje, vrijedna je 410.073.314 kuna. Petras kaže da su oni u prebačaju otprilike dva milijuna kuna što smatra financijski dobro isplaniranim projektom.

Ugovoreni Projekt Aglomeracija lokalna zajednica sufinancira s 8,21, Europa 70 posto, a ostatak daju Hrvatske vode.