Direktor Komunalca “Zaposlili smo čovjeka, oca osmero djece s invaliditetom i radije ću platiti kaznu nego da to imam na duši”

14. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Direktor Komunalca “Zaposlili smo čovjeka, oca osmero djece s invaliditetom i radije ću platiti kaznu nego da to imam na duši”


Pitanja za gradonačelnika na 32. sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca imao je nezavisni vijećnik Darko Dananić.

-Na prošlom aktualcu pitao sam za nelegalno zapošljavanje jednog zaposlenika na odlagalištu otpada, što je na kraju bila istina, a gosp. Jelić je kazao kako je to netko i prijavio. Moje je pitanja sada kakve su posljedice toga, budući da je bio inspektorat tamo i jesu li neke mjere određene Komunalcu – rekao je Dananić i postavio drugo pitanje.

PRO_2019

-Gradonačelnik je rekao da je skroz normalno da svi dopisi u Gradu prolaze preko njegovog stola. Meni osobno to nije normalno, jer ako je nešto pisao predsjednik Vijeća ili mu je pisano, onda to nije u nadležnosti gradonačelnika i on to ne može čitati i o tome znati. Zanima me na koji način kolaju informacije po Gradu i o ovom konkretnom slučaju gdje je dopis završio od Radija Vrbovec – kazao je vijećnik.

Direktor vrbovečkog Komunalca Mato Jelić kazao je kako je tužno i žalosno na čemu se inzistira i iz čega se pokušava napraviti neka afera i  nezakonitosti.

-Mi smo zaposlili čovjeka, oca osmero djece, s invaliditetom i kojem isti nije utvrđen do prošlog tjedna, pa smo ga mi zaposlili ugovorom o djelu. Platili smo državi još veće poreze i doprinose, nego da je radio u radnom odnosu na određeno radno vrijeme. Inspektorat je bio. Uzeli su dokumentaciju i čekamo rješenje Inspektorata rada.

mato jelic

Ako inspektorica misli da takve poslove čovjek ne može raditi ugovorom o djelu, napisat će nam kaznu. Radije ću platiti kaznu nego da to imam na duši. Također, volio bih onda da i gradski vijećnici poštuju propise i zakone pa ćemo sada vidjeti kako firme gradskih vijećnika poštuju zakon. Ja ću redom prijaviti ove ljude koji su u većini sa Sudincem i vidjeti tko poštuje propise – kazao je Jelić.

Vrbovečki gradonačlenik Denis kralj kazao je kako bi od njega bilo neozbiljnokada ne bi provjeravao poštu koja dolazi u Grad.

-Smatram da je moja obveza pogledati koja je pošta došla u Grad. Nije mi to neki posao u kojem uživam, to mi je najdosadniji dio dana, ali to je moj posao. Valjda i vi u svojoj firmi preuzimate poštu ili vam to netko drugi radi – rekao je Kralj.

kralj

Vijećnik Dananić nije bio zadovoljan odgovorima. -To što je čovjek otac osmero djece, što je socijalni slučaj, što ima invaliditet uopće nije tema pitanja. Je li sve bilo legalno? Međutim, svi znamo da je taj djelatnik radio na ugovor o djelu na drugo ime. To je veći prekršaj.

Postavlja se pitanje koliko je kulturno otvarati nečiju poštu. U mojoj firmi mailove koje šalju i primaju djelatnici u firmi prepuštam njima, ja to ne čitam. Mora postojati jedno povjerenje u firmi, u Gradu, gdje je svatko odgovoran za svoji dio posla. Ako nemate povjerenja u svoje djelatnike i što radi predsjednik Vijeća onda je to vaš problem, koji morate riješiti na uljudan način. Nije uljudno da se redovito pojavljujete na radiju i svako malo prozivate nekoga zato što ima drugačije mišljenje od vas – zaključio je vijećnik.